- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας στο Φανάρι

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Α΄τάξης του σχολείου, στην ιστορική περιοχή του Φαναρίου, με σκοπό την εξοικείωσή τους με την ιστορία , τη θρησκευτική παράδοση και την αρχιτεκτονική ενός τόσο όμορφου παραδοσιακού οικισμού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μας.

Στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης οι μαθητές πραγματοποίησαν προσκυνηματική  επίσκεψη στον Ιερό Ναό και τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Σεραφείμ και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη , που είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού του θεού Απόλλωνα και στο εσωτερικό του δεσπόζει  ξυλόγλυπτο τέμπλο από το 1882. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο επιβλητικό Κάστρο Φαναρίου και στο Λαογραφικό Μουσείο,  όπου ξεναγήθηκαν σ’ όλα τα εντυπωσιακά εκθέματα του παρελθόντος. Περπάτησαν στα πλακόστρωτα δρομάκια στις γειτονιές του χωριού, θαυμάζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των καλοχτισμένων παραδοσιακών σπιτιών με τα περίτεχνα μπαλκόνια, τις κεραμοσκεπές και τις πέτρινες αυλές τους. Είχαν , επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν και το Φανάρι του περασμένου αιώνα μέσα από  μια έκθεση φωτογραφίας που στεγάζεται σε πετρόκτιστο κτίριο στην πλατεία του χωριού.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο υποδιευθυντής κ. Νεοχωρίτης Νικόλαος και οι εκπαιδευτικοί κ. Παπασταθοπούλου Παναγιώτα (υπεύθυνη της διδακτικής επίσκεψης),  κ. Παπαϊωάννου Χρήστος και  κ. Νάσιου Σταυρούλα.  Η επίσκεψη αυτή αξιολογήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ως μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, χρήσιμη  και επιμορφωτική εκπαιδευτική εμπειρία. Όλοι ενθουσιάστηκαν και ένιωσαν ευγνώμονες από τη ζεστή φιλοξενία και την ξενάγηση των υπευθύνων των ιστορικών και λαογραφικών χώρων, οι οποίοι με μεράκι και υπομονή έκαναν εκπαιδευτικούς και μαθητές να γοητευτούν από την ιστορία, τη λαογραφία και τις όμορφες γωνιές της περιοχής.

Θερμές ευχαριστίες στον υπεύθυνο του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φλωρίδη Απόστολο,που αγωνίζεται με ζήλο για την ανάδειξη και προβολή της παράδοσης ενός χωριού απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής σημασίας, στην κ. Τσαντίκου Αρετή και στο φύλακα αρχαιοτήτων  κ. Χατζή Χρήστο.