- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επαναλειτουργούν όλα τα εμπορικά, αγωνιούν οι καταστηματάρχες

Στη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού εισήλθε η χώρα αφού τη Δευτέρα 11 Μαϊου άνοιξαν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Το σύνολο των καταστημάτων στην Καρδίτσα ξεκίνησε να επαναλειτουργεί, η πόλη άρχισε πάλι να αποκτά ζωή και οι έμποροι υποδέχονται αυτή τη νέα αρχή με μεγάλη αγωνία και προβληματισμό αφού το οικονομικό πλήγμα όλης αυτής της περιόδου και η αβεβαιότητα για το αύριο κάνουν την κατάσταση δύσκολη.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές, επί σχεδόν δύο μήνες όλες οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές και κανείς δεν γνωρίζει από εδώ και έπειτα με όλα αυτά τα μέτρα προστασίας τι θα συμβεί και κυρίως που θα κινηθεί ο τζίρος.

Το δεύτερο αυτό «κύμα» ανοίγματος καταστημάτων τη Δευτέρα επανέφερε σε λειτουργία την πλειονότητα του κλάδου του λιανικού εμπορίου, εξαιρώντας ωστόσο ακόμη επιχειρήσεις με βάση χαρακτηριστικά που αφορούν αφενός τη χωροταξία, αλλά και το είδος τους.

Συγκεκριμένα, ανέβασε ρολά ακόμη ένα 25% των επιχειρήσεων, που έπαψαν να λειτουργούν με κυβερνητική απόφαση το Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Έτσι, το 35% της αγοράς θα βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, καλύπτοντας κατηγορίες όπως η ένδυση και η υπόδηση, τα καλλυντικά, τα έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού, αλλά και τα ηλεκτρικά είδη, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως είναι φυσικό, έτσι όπως συνέβη και στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων και τώρα θα  συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, όπως οι αποστάσεις μεταξύ πελατών, αντισηπτικά, χρήση μάσκας αλλά και νέο ωράριο.

Ποια καταστήματα άνοιξαν από τη Δευτέρα

Από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

Παράλληλα, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:

Τέλος, ξαναλειτουργούν

Τα μέτρα προστασίας

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για τις Σχολές οδηγών

Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές