- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επαρκές και ποιοτικό νερό στην Τ.Κ. Φύλλου

Με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού για όλους τους Θεσσαλούς, εντάσσονται, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, στο  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας 2014-20 εννέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων 82 χιλιάδων ευρώ.

Πρόκειται για προτάσεις που  υποβλήθηκαν στον 1ο κύκλο της Πρόσκλησης του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 με τίτλο «Έργα εξασφάλισης επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού» και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα εννέα έργα εντάσσονται στον Άξονα 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του ΠΕΠ Θεσσαλίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Αδιαπραγμάτευτη αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ότι τα έργα νερού είναι έργα ζωής, έργα του μέλλοντος. Ως εκ τούτου δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Θεσσαλίας ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας επιλύοντας οξυμμένα προβλήματα, προβλήματα που έμειναν άλυτα για δεκαετίες, προβλήματα που ταλάνιζαν στην καθημερινότητά τους χιλιάδες οικογένειες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτά τα εννέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ είναι μόνο η αρχή καθώς ακολουθεί και 2ος κύκλος, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να ενταχθούν κι άλλα ανάλογα έργα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-20.

Με την ευκαιρία καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποβάλλουν καλά τεκμηριωμένες όσον αφορά την ουσία και άρτιες τεχνικά προτάσεις για ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας «ώριμων και επιλέξιμων» έργων. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες σε κάθε γωνιά του τόπου μας αλλά οι πόροι πεπερασμένοι.

Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας να κινηθούμε με ταχύτητα και σοβαρότητα, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, προκειμένου

-και να απορροφήσουμε το σύνολο των κονδυλίων του ΠΕΠ Θεσσαλίας κατά τον πλέον αποτελεσματικό και ωφέλιμο για τους πολίτες τρόπο

– και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τους πόρους των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος από το ΕΣΠΑ για την περιφέρειά μας».

Σημειώνεται ότι στη δημόσια δαπάνη περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, ο οποίος εκπίπτει για τις ΔΕΥΑ καθώς και οι ιδιωτικές συνδέσεις, οι οποίες, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, καλύπτονται από τις ΔΕΥΑ

Αναλυτικά, τα έργα για την Καρδίτσα είναι:

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΦΥΛΛΟΥ

Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην τοπική κοινότητα Φύλλου σε μήκος άνω των 14 χιλιομέτρων.

Η λειτουργία του υπάρχοντος δικτύου παρουσιάζει μεγάλες απώλειες ύδατος, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή εξυπηρέτηση του πληθυσμού.