- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επικρατέστερη λύση το mall στο Αγναντερό – Για τη φιλοξενία των 500 προσφύγων που θα έρθουν στην Καρδίτσα

Το προσφυγικό ζήτημα και, κυρίως, το ποιος είναι ο καταλληλότερος χώρος για τη φιλοξενία των 500 μεταναστών που αναλογούν στο Νομό, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Το εν λόγω ζήτημα προτάχθηκε ως επείγον στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, ενώ είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι τοπικοί βουλευτές. Το παρών έδωσαν η βουλευτής κ. Π. Βράντζα καθώς επίσης και εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Κ. Τσιάρα.

Εισηγητικά, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος αναφέρθηκε στους επικρατέστερους μέχρι αυτή τη στιγμή χώρους που υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται τελικές αποφάσεις για τον χώρο που θα πρέπει να υποδειχθεί.

Οι χώροι αυτοί είναι το πρώην mall στο Αγναντερό, που φαίνεται να πληρεί το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων, και από εκεί και πέρα στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Γείτονα & Λέκκα) που όμως βρίσκονται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο, και ο οικισμός της ΔΕΗ στο Μοσχάτο που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

Ο κ. Αλεξάκος επεσήμανε πως η αξιοποίηση του mall φαίνεται να είναι η ιδανικότερη καθώς μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000 άτομα, δεν είναι κοντά στο αστικό κέντρο, ενώ διαθέτει μεγάλους χώρους και καλές εγκαταστάσεις.

Για τα όσα ακούγονται σχετικά με τα στρατόπεδα Λουμάκη και Κιούση ή για τις καπναποθήκες, ο δήμαρχος είπε πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

«Η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να συζητήσει μαζί μας για τον σχεδιασμό. Το ίδιο το Υπουργείο δεν θέλει να είναι κοντά στις πόλεις. Όσο πιο απομακρυσμένα, δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις και έτσι πετυχαίνουμε καλύτερα το στόχο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, εξάλλου, της τοποθέτησής του ο κ. Αλεξάκος τόνισε πως : «Σαν Αυτοδιοίκηση και μπορούμε να βοηθήσουμε. Μια συγκροτημένη δομή όπως ο Δήμος μπορεί να το οργανώσει όλο αυτό».

Τοποθετήσεις

Η βουλευτής κ. Βράντζα δήλωσε πως το προσφυγικό δεν είναι θέμα για κομματική εκμετάλλευση και πρέπει να δοθούν λύσεις. «Περιμένουμε προτάσεις ώστε μέσω της Περιφέρειας να προχωρήσουμε. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς» κατέληξε.

Ο κ. Σταύρος Παπαγεωργίου υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και πρότεινε να υπάρξει ένα Διαπαραταξιακό Συντονιστικό Όργανο (σε επίπεδο Δήμου) που θα ασχολείται με το όλο θέμα. Ακόμη, δήλωσε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τόσο ο Ερυθρός Σταυρός Καρδίτσας, όσο και όλες οι εμπλεκόμενες δομές.

Ο κ. Βάϊος Βαρελάς τόνισε πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον πόλεμο και πρόσθεσε πως «Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες. Το mall ανήκει στην Τράπεζα, όποτε θα πρέπει να συμφωνήσει και εκείνη».

Ο κ. Ευ. Λέμας επεσήμανε πως χρειάζεται ψυχραιμία, σχέδιο και αλληλεγγύη. «Οφείλουμε να συγκροτήσουμε μία Ομάδα Διαχείρισης. Υπάρχουν, πάντως, και άλλες προτάσεις, όπως οι κατασκηνώσεις. Να υπάρξει συνεργασία και με την Εκκλησία και με την 5η ΥΠΕ» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βασίλης Κρανιάς χαρακτήρισε τα hotspots κέντρα διαλογής  και κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί γιατί απέναντι σε όλα αυτά, όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι συνένοχη.

Ο κ. Ηλίας Σχορετσιανίτης εξέφρασε την άποψη πως το προσφυγικό δράμα θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει, ενώ όλοι αυτοί οι πρόσφυγες καλό θα ήταν να μοιραστούν στους Δήμους αναλογικά με τον πληθυσμό τους και το ΑΕΠ της κάθε περιοχής.

Ο κ. Κώστας Μιχαλάκης είπε πως όλο αυτό το ζήτημα θα πρέπει να το χειριστούμε σαν άνθρωποι, εθνικά και πατριωτικά και όχι σαν πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεομένης Γιαννέλος δήλωσε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο αυτό ζήτημα ανθρωπιστικά.

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος κ. Αλεξάκος ανέφερε πως ο Δήμος θα βοηθήσει με όλα του τα μέσα και όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει στο Συντονιστικό Όργανο που έχει ήδη συσταθεί καθώς σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.