- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών νομού Καρδίτσας

Αγρότη, αγρότισσα, συνάδελφε που είσαι στις λαϊκές αγορές του νομού, της περιφέρειας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Νέα πλήγματα έρχονται να προστεθούν σε εσένα που δουλεύεις στο χωράφι και στη λαϊκή, σε αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλεις πέρα.

Για άλλη μια φορά κυβερνήσεις, δήμοι και περιφέρειες σε άφησαν μόνο σου μέσα στην φτώχεια σου. Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για τις λαϊκές που κλείνουν με απόφασή τους οι δήμαρχοι και ούτε λόγος για τις περιφέρειες, ούτε κουβέντα για αυτή τους την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των λαϊκών  αγορών όπως συμβαίνει στο νομό μας. Στην Καρδίτσα, στο Παλαμά, στο Μουζάκι, στους Σοφάδες, όλες αναστέλλονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, η μια αναστολή μετά την άλλη, χωρίς φυσικά να τους νοιάζει πως θα ζήσουμε, πως θα συντηρήσουμε τις οικογένειες μας.

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν προβλέπουν τίποτα για εσένα αγρότη  και αγρότισσα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ) χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι όπως εκκοκιστές, ζυθοποιοί, βιομήχανοι παγωτού και οι ποτοβιομήχανοι. Είναι προκλητικό ότι ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις όλους τους παραπάνω, ‘’νίπτει τας χείρας της’’ για  τους αγρότες και τους αιγοπροβατοτρόφους

Σημαντικό μέρος της παραγωγής των αγροτικών μας προϊόντων ιδιαίτερα των πιο ευπαθών δεν μπορεί να απορροφηθεί λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργιάς των λαϊκών αγορών με αποτέλεσμα να σαπίζουν στο χωράφι. Την ίδια ώρα το εμπορικό κεφάλαιο αυγατίζει τα κέρδη του.

Συνάδελφοι στις λαϊκές αγορές  η ‘’Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών νομού Καρδίτσας’’ διεκδικεί πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουμε, να επιβιώσουμε, να μείνουμε στην παραγωγή.

Διεκδικούμε:

1)   Να ανοιξουν ολες οι λαϊκες αγορες του νομού Καρδίτσας  τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι επιστήμονες της υγείας

2)    Να ενταχτούν όλοι οι αγρότες στα μέτρα προστασίας.

3)    Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και αποζημιώσεις για τα ευπαθή προϊόντα που σαπίζουν στα χωράφια.

4)    Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικού και οικιακού ρεύματος.

5)    Θεώρηση των  αδειών των παραγωγών λαϊκής αγοράς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

6)    Κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσει η πανδημία.

7)    Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019.

8)    Ενίσχυση του νοσοκομείου Καρδίτσας με προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια υλικών για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Στηρίζουμε τη συμβολική κινητοποίηση των της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας στις 7 Απρίλη και απαιτούμε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους.