- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας για το τέλος κτηματολογίου

Κύριε Υπουργέ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας συζητήθηκε το θέμα που αφορά στη πληρωμή των τελών κτηματολογίου δημοτικής περιουσίας , μετά από αιτήματα αρκετών δήμων της περιφέρειά μας.

Θα πρέπει να σας κάνουμε γνωστό ότι όλοι σχεδόν οι Δήμοι έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να καταβάλουν τεράστια ποσά χωρίς να έχουν την παραμικρή οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 4164 / 2013 το οποίο τροποποιεί την περίπτωση δ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του Ν. 3481 / 2006 , τα ΝΠΔΔ εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κτηματολογίου , όταν πρόκειται για δικαιώματα κυριότητας επί κοινοχρήστων ακινήτων.

Οι Δήμοι καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δημότες , προσπαθώντας παράλληλα να λύσουν μεγάλα και καθημερινά προβλήματα σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής στενότητας. Εάν υποχρεωθούν να καταβάλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στο τέλος κτηματολογίου Δημοτικής περιουσίας , εξαιρουμένων μόνο των κοινοχρήστων ακινήτων , η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν , με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας , είναι να σας ζητήσουμε να προβείτε άμεσα στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας επί σκοπό την πλήρη απαλλαγή των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ από την υποχρέωση καταβολής τελών κτηματολογίου στο σύνολο της Δημοτικής περιουσίας αδιακρίτως του δικαιώματος που διατηρούν επ’ αυτών και όχι μόνο επί των κοινοχρήστων ακινήτων στα οποία έχουν δικαίωμα κυριότητας, όπως ισχύει για το Ελληνικό Δημόσιο.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξετε ιδιαίτερη κατανόηση για το αίτημά μας και ότι θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

 

Κωτσός Γεώργιος

Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου