- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών: Tα Άγραφα κινδυνεύουν να σταυρωθούν

Αυτή την περίοδο που όλη η προσοχή της κοινωνίας είναι στραμμένη στον εφιάλτη της πανδημίας, να μην ξεχνάμε οτι όλοι εκείνοι που σχεδιάζουν και συναινούν στην ολική καταστροφή των Αγράφων συνεχίζουν να προωθούν με κάθε μέσο και τρόπο τα σχέδια τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο αγώνας είναι μάταιος. Όσοι υπερασπιζόμαστε τα Ευρυτανικά και Θεσσαλικά Άγραφα ως ένα αδιάρρηκτο σύνολο με πολύπλευρη αξία που πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είμαστε αποφασισμένοι και συνεχώς πολλαπλασιαζόμαστε. Είναι ένας από κοινού δίκαιος αγώνας που δεν σταματάει μπροστά σε διώξεις , απειλές και όποια  ”αντισταθμιστικά’’ υπόσχονται οι εταιρίες και όσοι προωθούν ή  διευκολύνουν με κάθε τρόπο και για προσωπικό τους όφελος ένα τέτοιο έγκλημα. Παρακάτω παραθέτουμε μια επείγουσα ανακοίνωση.

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της μάχης που δίνουμε όλοι καθημερινά, η κυβέρνηση ετοιμάζει και σκοπεύει να πάει προς ψήφιση το κατάπτυστο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο <<Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας>>.

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση επιβεβαιώνει ότι η δημόσια υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και υποδεικνύει  την εξίσου άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας υγιούς ζωής. Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη προστασία των οικοσυστημάτων,  τόσο ως αυταξία όσο και ως κοινωνικό αγαθό, και όχι να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να τα θυσιάσει στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων μεσω της εμπορευματοποίησης της ενέργειας, της φύσης και της ζωής μας συνολικά. Το νομοσχέδιο του υπουργείου κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα έρθει  να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης των ΑΠΕ και θα αποτελέσει, εάν ψηφιστεί την ταφόπλακα για την προστασία των τελευταίων παρθένων περιοχών που υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας και που θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει στόχο να εξασφαλίσει και να διευκολύνει την περαιτέρω κερδοσκοπία και κερδοφορία ορισμένων μεγαλοεταιρειών εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των καταναλωτών ρεύματος. Επίσης, η περίοδος που επιλέχτηκε δεν είναι καθόλου τυχαία. Με την κοινή γνώμη να ασχολείται με την πανδημία και την καθημερινή μάχη που δίνουμε όλοι μας για βιολογική και οικονομική επιβίωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμηδενίσει τις αντιδράσεις κάνοντας ένα ακόμη δώρο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Φέρνει το νομοσχέδιο <<σαν τον κλέφτη>> εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε  τη δυνατότητα να ασκήσουμε ούτε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ. Η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο ως αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που αναδεικνύεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της διατήρησης της χρήσης γης ως έχει, η αξία της τοπικής παραγωγής και της διατροφικής αυτάρκειας. Βουνοκορφές όπως αυτές των Αγράφων θέλουν να τις γεμίσουν ανεμογεννήτριες, βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές θέλουν να τις γεμίσουν φωτοβολταϊκά και ρέματα και ποτάμια θέλουν να τα γεμίσουν υδροηλεκτρικά. Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα επιφέρουν πέρα από την ανεπίστρεπτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε διάφορες περιοχές και ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας σε βασικούς τομείς. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Τόσο η διατροφική όσο και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα εκτιναχτεί και θα πληρώσουμε πάλι εμείς και οι επόμενες γενιές το λογαριασμό.

Συνυπογράφουμε και εμείς το ακόλουθο ψήφισμα και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα και καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για να σταματήσουμε το προωθούμενο έγκλημα της κυβέρνησης και των συνεταίρων της, μεγαλοεπιχειρηματιών.