- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων: Συνεχίζουμε αγωνιστικά

Βρισκόμαστε 2,5 μήνες από την θεομηνία του Ιανού που προκάλεσε τρομερές καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μας.  Αυτή η καταστροφή ήταν αποτέλεσμα της  έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων αλλά και της προετοιμασίας συνολικά για τέτοια φαινόμενα με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δήμων και της περιφέρειας.

Η περιοχή των Καμινάδων χτυπήθηκε άσχημα με τεράστιες ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά κι αυτό στάθηκε αφορμή να δημιουργηθεί η Συντονιστική Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων, να γίνουν συνελεύσεις με πληγέντες κατοίκους, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με όπλο την αλληλεγγύη και να συμμετάσχουμε στο μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη που οργανώθηκε από συλλόγους, σωματεία και φορείς του νομού μας.

Στο πανακαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο χιλιάδες κόσμου βροντοφώναξε και απαίτησε να υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν. Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αναστολή των δημοτικών ανταποδοτικών τελών κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις. Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ για τους πληγέντες του νομού.

Εκείνη την περίοδο που τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο νομό μας οι «περατζάδες» και τα μεγάλα λόγια, όλων αυτών που ευθύνονται γι αυτή την τραγική κατάσταση, περίσσευαν! Η πίεση των πληγέντων που οργανωμένα πάλεψαν και διεκδίκησαν «ζόρισε» τη κυβέρνηση και εκλεγμένους της σε δήμο και περιφέρεια να αποδεχτούν τα δίκαια αιτήματά μας έστω και για το θεαθήναι….. Και μόλις οι κάμερες έσβησαν και ήρθε η ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αποζημιώσεις στη βουλή, οι μάσκες έπεσαν και για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και άλλων έργων απαραίτητων για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων φαινομένων, η ζωή και λαϊκή περιουσία κοστολογείται πολύ φθηνά! Έτσι και οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν σύσσωμοι το νομοσχέδιο με τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις

Από όλα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνεται ο Σύριζα, παρόλο που ο τοπικός βουλευτής  και τα στελέχη του ανέβηκαν στα κάγκελα, «διαμαρτυρόμενοι έντονα» για την καταστροφή στο νομό. Όσο και να μας χτυπούν την πλάτη και να μας το παίζουν «αλληλέγγυοι» στον πόνο μας τους λέμε ότι δεν ξεχνάμε ούτε το Μάτι, ούτε τη Μάνδρα ούτε όλα όσα  ως κυβέρνηση δεν έκανε  για να θωρακίσει τον λαό από τις καταστροφές…γιατί είχαν κόστος αλλά έδινε εκατομμύρια στις τράπεζες και σε άλλες μεγάλο επιχειρήσεις !!

Κι ενώ ακόμα τα σπίτια δεν στέγνωσαν καλά-καλά και η λάσπη ακόμα μυρίζει στις γειτονιές μας, αλλά τουλάχιστον έχουμε τα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα λαμπάκια..!!,   έρχεται ο δήμαρχος να μας χαρακτηρίσει ως «ακραίες φωνές» επειδή αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε τα αυτονόητα, με στόχο να πείσει ότι η δημοτική και περιφερειακή αρχή μαζί με την κυβέρνηση τους, τα έχουν κάνει όλα καλά και απλά κάποιοι λίγοι ακραίοι αντιδρούν! Είναι όμως έτσι τα πράγματα;; Τα μέτρα που το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε για τους πληγέντες  βρίσκονται μετέωρα και η δημοτική αρχή βγαίνει και από πάνω. Δηλαδή εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι .Η δημοτική αρχή κινείται στα χνάρια της κυβέρνησης που δίνει χρήματα στα κανάλια, την Aegean, κ.α  και για τις αποζημιώσεις των πληγέντων όμως ούτε λόγος.

Και για του λόγου το αληθές: Το πενιχρό επίδομα των πρώτων βιοτικών αναγκών (600 ευρώ) δεν έχει δοθεί ακόμη σε όλους τους πληγέντες και το επίδομα οικοσκευής (5000 ευρώ) σε ακόμα λιγότερους. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με το επίδομα των επιχειρήσεων. Λογαριασμοί και τέλη τρέχουν και κάθε τόσο φτάνουν στα σπίτια μας ραβασάκια από τη ΔΕΥΑΚ, τη ΔΕΗ κλπ.   Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι άστεγοι καθώς  τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και κόκκινα κι άρα μη κατοικήσιμα και οι οποίοι είτε μένουν σε συγγενικά σπίτια, κάτι που λόγω πανδημίας είναι κι επικίνδυνο είτε  μένουν σε ξενοδοχεία και ζούν συνεχώς με τον φόβο μην τυχόν τους διώξουν απ το ξενοδοχείο ή χρειαστεί να πληρώσουν για τη διαμονή τους καθώς ο δημος πετάει χαρταετό με τα ζητήματα μέριμνας.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μας δυσκολεύονται οικονομικά λόγω των μεγάλων καταστροφών στα σπίτια και τις περιουσίες, αρκετοί έμειναν άνεργοι, άλλοι δεν έχουν θέρμανση και ήδη έχει μπει ο χειμώνας. Οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης έχουν γονατίσει οικονομικά αφού δεν τους έφτανε η καταστροφή από την πλημμύρα επιβλήθηκε και τo lockdown που ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα για να τους αποτελειώσει.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες με την πανδημία δεν θα μείνουμε με το στόμα κλειστό. Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις στο 100%.

Απαιτούμε οι αρμόδιες αρχές (κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια) να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα μας! Τους λέμε ότι οι ζωές και οι περιουσίες μας έχουν αξία και δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους!

Δεν σταματάμε τον δίκαιο αγώνα μας. Άμεσα θα προχωρήσουμε σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα στους αρμόδιους φορείς!