- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επιχειρησιακό σχέδιο για τις ζημιές σε Αρχαιολογικό και Πινακοθήκη – Στην Καρδίτσα η Υπουργός Πολιτισμού

Για την εκπόνηση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών ζημιών που υπέστησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας δεσμεύτηκε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη από την πόλη μας όπου βρέθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Η κ. Μενδώνη έφθασε γύρω  στις 4.30 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείου όπου είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά τις ζημιές που έχει υποστεί το υπόγειο.

Εκεί υπάρχουν ζημιές στον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς επίσης και σε αρχαιότητες που φυλάσσονται στο χώρο.

Έχει ήδη ξεκινήσει η άντληση των υδάτων ώστε στη συνέχεια να περισωθεί ό,τι είναι εφικτό και να ακολουθήσει η συντήρηση και η αποκατάσταση.

Αμέσως μετά έγινε σύσκεψη παρουσία της Προϊσταμένης της ΛΔ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνέχεια, η Υπουργός επισκέφθηκε και τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας όπου επίσης έχει πλημμυρίσει το υπόγειο.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ζημιές στον μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και σε 3.000 έργα που φυλάσσονται εκεί.

Συνεργεία συντηρητών του Υπουργείου προσπαθούν ήδη να διασώσουν τα έργα και αναμφισβήτητα πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή έργων πολύ μεγάλης σημασίας και αξίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους τονίζοντας πως ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την πολύ μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί ο Νομός και ειδικότερα το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προσπαθούν να δουν όλοι μαζί πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως πρόσθεσε η κ. Μενδώνη, το νερό στο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου έφθασε τα 2,5 μέτρα και υπάρχουν ζημιές τόσο στις υποδομές όσο και στια αρχαιότητες που φυλάσσονται.

«Πρέπει να υπάρξει ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο διάσωσης των αρχαιοτήτων και των υποδομών. Είναι υλικά που μπορούν να πάθουν πολύ μεγάλη ζημιά. Είμαι μια μεγάλη επιχείρηση. Πρέπει να δούμε το κόστος. Όλη ξη ζημιά πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Συμπλήρωσε δε πως είναι σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή και με τον Καρδιτσιώτη Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Οι ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολύ σημαντικές είναι, λοιπόν, οι ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας  καθώς όλος ο υπόγειος χώρος του μουσείου πλημμύρισε από την σφοδρή καταιγίδα με το ύψος του νερού να φθάνει τα 2 μέτρα! Αποτέλεσμα ήταν να διασκορπιστούν και να γεμίσουν λάσπες τα αρχαία αντικείμενα που φυλάσσονταν σε κούτες ενώ ο ακριβής απολογισμός των ζημιών δεν μπορεί ακόμη να γίνει με απόλυτη σαφήνεια καθώς ο χώρος του μουσείου παραμένει ακόμη χωρίς ρεύμα.
Ο υπόγειος αποθηκευτικός χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου έχει έκταση 500 τ.μ. Εκεί στεγάζεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του κτιρίου αλλά και πολλά αποθηκευμένα εκθέματα. Πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν υπόγειες αντλίες σε τρία διαφορετικά σημεία χώρου, αυτές δεν δούλεψαν, καθώς είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις ώρες πριν την πλημμύρα και η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται από την Κυριακή σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες. Παράλληλα, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Συντήρησης εξειδικευμένοι συντηρητές, για να εξετάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Μετά την αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων οι ζημιές που προκλήθηκαν, είναι οι εξής: Ολόκληρο ς ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15εκ. Ενώ το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη.

Στο μεταξύ μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης η οποία είναι πλέον γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.
Επιπλέον,όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά ενώ σημαντικό μέρος του ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στους αεραγωγούς του συστήματος κλιματισμού του μουσείου κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα.