- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ερώτηση Κατσαβριά-Μιχαλάκη στη Βουλή για τη δασοπροστασία

Ερώτηση στη Βουλή για τη Δασοπροστασία και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Καρδίτσας Χρ. Κατσαβριά –Σιωροπούλου και Ν. Μιχαλάκης

Οι πυρκαγιές είναι ο κυριότερος κίνδυνος των δασικών οικοσυστημάτων και για την αντιμετώπισή τους η έγκαιρη πρόληψη, μέσα από μια ουσιαστική πολιτική δασικής διαχείρισης, ενδείκνυται παγκοσμίως ως η ασφαλέστερη μέθοδος προστασίας τους. Η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την αποκατάσταση, όταν σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη αναλογούν δεκάδες ευρώ κόστους δασοπυρόσβεσης και καταστροφών (στη Φλόριντα των ΗΠΑ για παράδειγμα η αναλογία αυτή βρέθηκε ότι είναι 1 προς 35).

Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε με αλλεπάλληλα νομοθετήματα και με πρόφαση την ανάπτυξη, να χαλαρώσει το καθεστώς προστασίας του φυσικού χώρου συνολικά, ενώ συγχρόνως άφησε τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας υποστελεχωμένες, χωρίς τους απαραίτητους πόρους για την ουσιαστική λειτουργία τους και με ανύπαρκτη πολιτική δασικής διαχείρισης. Η χώρα έχει ανάγκη μια σύγχρονη δασική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, με έμφαση στην προστασία του δασικού περιβάλλοντος, ως δημόσιου συλλογικού αγαθού. Η ολοκλήρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, ως άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου, θεωρείται ως ένα από τα ουσιαστικά μέτρα που θα ενισχύσει τα μέγιστα τη δασοπροστασία (σύμφωνα και με τους αρμόδιους φορείς).

Η νέα κυβέρνηση, έχοντας επανειλημμένα προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για θέματα αλλαγής του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα αίτια υποβάθμισης των δασών άμεσα, καθώς ξεκινά σε λίγες μέρες η αντιπυρική περίοδος. Βέβαια ο διαθέσιμος χρόνος που έχει η νέα κυβέρνηση μέχρι την αντιπυρική περίοδο, μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων της, δεν αρκεί για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στη βάση ενός ριζικού νέου μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος. Μέτρα όμως ανακουφιστικά ή άμεσα υλοποιήσιμα είναι δυνατόν να ληφθούν, δεδομένης της ευαισθησίας της κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος και φυσικού πλούτου της Χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Καρδίτσας Χρ. Κατσαβριά –Σιωροπούλου και Ν. Μιχαλάκης συνυπογράφουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τα παρακάτω ερωτήματα: