- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ερώτηση Κώστα Τσιάρα για αναλώσιμα διαβήτη

Ερώτηση  στη Βουλή για τις περικοπές αναλωσίμων για τους διαβητικούς κατέθεσαν 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας η κυβέρνηση επιβάλλει μείωση για τα αναλώσιμα διαβήτη της τάξης του 35% για το 2017 ενώ σύμφωνα με την ίδια απόφαση προοιωνίζονται νέες μειώσεις για το 2018 και το 2019.

 Σύμφωνα με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτές οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας«θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές των 800.000 ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη» και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει αν οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην τωναρμόδιων επιστημονικών φορέων και του συλλόγου ασθενών με διαβήτη.

Παράλληλα, ζητούν να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις του δεν θα δυσχεράνουν την πρόσβαση των διαβητικών σε ποιοτικά και αξιόπιστα αναλώσιμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Κόβει ο ΕΟΠΥΥ από τους διαβητικούς τα αναλώσιμα!
Με την ΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1752Β’/22-5-2017, το Υπουργείο Υγείας, επιβάλλει μείωση του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού για τα αναλώσιμα διαβήτη που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στην εξωνοσοκομειακή αγορά το 2017. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα κατέβουν από τα 90 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 35%! Μάλιστα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα μειωθεί περαιτέρω και τα επόμενα έτη, δηλαδή το 2018 και το 2019.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, από τις διεθνείς μελέτες, το 80% του κόστους του σακχαρώδους διαβήτη κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των επιπλοκών των αρρύθμιστων ασθενών, με αποτέλεσμα οι ζωές τουλάχιστον  800.000 ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας να επηρεαστούν άμεσα, μη μπορώντας να προμηθευτούν τα αναλώσιμα, αλλά και έμμεσα, μέσω των δαπανηρών επιβαρύνσεων που η δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν επιτρέπει την κάλυψη αυτής της σημαντικής δαπάνης.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1) Έγινε η κατάλληλη προγενέστερη διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς , αλλά και με το σύλλογο ασθενών με διαβήτη, προκειμένου να οδηγηθείτε στις ανωτέρω αποφάσεις;

2) Ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι με τη μείωση της τιμής των αναλωσίμων δεν θα μειωθεί τόσο  η ποιότητα τους όσο και η πρόσβαση των Ελλήνων διαβητικών ασθενών σε νέες αξιόπιστες τεχνολογίες, ακολουθώντας πάντα τα πρότυπα της Ε.Ε.;