- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ερώτηση του Σπύρου Λάππα για το πρόγραμμα Φιλόδημος

Ο Σπύρος Λάππας και άλλοι 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑστις 18/11/2019, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα:Περικοπή του Π/Υ χρηματοδότησης των δήμων για κατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”.  Η παρουσία αδέσποτων ζώων δημιουργεί προβλήματα στη διαβίωση τους λόγω των δυσμενών συνθηκών καθώς καιστην ασφάλεια των πολιτών καιστη δημόσια υγεία. Συνεπώς, οι δράσεις που αφορούν τη διαχείριση αυτού του προβλήματος είναι σημαντικές και η περικοπή 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για την κατασκευή́, επισκευή́, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Στις 3 Ιουνίου 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη δημοσίευση της με αρ. 42256/3.6.2019 πρόσκλησης Χ, με  τίτλο «Κατασκευή́, επισκευή́, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Η πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, αφορούσε στη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων για τη δημιουργία και τη βελτίωση των παραπάνω υποδομών. Σκοπός της πρόσκλησης ήταν η αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας  διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, σε εφαρμογή και  της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζωών Συντροφιάς. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων από τους δήμους, η πρόσκληση όρισε την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην τροποποίηση (Α.Π. 79487/7.11.2019) της παραπάνω πρόσκλησης μειώνοντας τον προϋπολογισμό της από      20 εκ. σε 15 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελούσε πάγιο αίτημα των φιλοζωικών ενώσεων και έδινε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων.

Η περικοπή του προϋπολογισμού της πρόσκλησης κατά 5 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά 25%, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκπεφρασμένες κατά καιρούς ευαισθησίες του ίδιου του Πρωθυπουργού για τα αδέσποτα ζώα. Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή σχετική ερώτηση που δέχθηκε στη Δ.Ε.Θ., ο κ. Μητσοτάκης:

Η εν λόγω περικοπή του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Δήμων, προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της εκδίδοντας σχετικό δελτίο Τύπου. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στον Τύπο, επικαλούνται πηγές Υπουργείου Εσωτερικών και εμφανίζονται ως απάντηση του στη Συνομοσπονδία, τα οποία :

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο προχώρησε στην περικοπή του π/υ της χρηματοδότησης των Δήμων;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής του για περικοπή του π/υ;
  3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να υποστηρίξει τους Δήμους στην αξιοποίηση των πόρων της πρόσκλησης;
  4. Δεδομένου ότι οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, προτίθεται να δώσει παράταση για την υποβολή προτάσεων πέραν της 31/12/2019;