- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εστία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών στην Ευρωπαϊκή Τουρκία

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι την 12/06/2018 εκδηλώθηκε εστία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών στην Ανδριανούπολη της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Ο κίνδυνος εμφάνισης Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών εξακολουθεί να υπάρχει, γι’ αυτό τονίζουμε την ανάγκη εμβολιασμού των βοοειδών και τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας.

Υπενθυμίζουμε ότι εμβολιάζονται υποχρεωτικά όλα τα βοοειδή άνω των τεσσάρων (4) μηνών (που γεννήθηκαν από μητέρες εμβολιασμένες τουλάχιστον 28 ημέρες πριν τον τοκετό) και η ανοσία διαρκεί ένα (1) έτος. Ο επαναληπτικός εμβολιασμός των βοοειδών πραγματοποιείται πριν περάσει ο ένας (1) χρόνος από τον προηγούμενο εμβολιασμό. Για να προστατέψουμε το κοπάδι μας από τη νόσο:

– Εμβολιάζουμε τα ζώα και εφαρμόζουμε αγωγή με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά.

– Δεν  Απομονώνουμε τα}αγοράζουμε ζώα χωρίς υγειονομικά πιστοποιητικά.  νεοεισαχθέντα ζώα για τουλάχιστον 20 ημέρες, χωριστά από τα υπόλοιπα ζώα.

– Δεν αγοράζουμε ζωοτροφές χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους.

– Περιφράζουμε τις εγκαταστάσεις για αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

– Φτιάχνουμε απολυμαντική τάφρο στην είσοδο της εκτροφής μας.

– Απομακρύνουμε εστίες ρύπανσης και λιμνάζοντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.

– Εφαρμόζουμε εντομοκτονία και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.

– Δεν επιτρέπουμε σε άγνωστα οχήματα και ανθρώπους να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή μας, ούτε εμείς πηγαίνουμε σε άλλες εκτροφές.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε υπόνοιας της νόσου, ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 2441355237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία: Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου.