- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τα ελαιόδεντρα

Έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο παρατηρούνται σε Ελαιόδεντρα των  Νομών Μαγνησίας  Φθιώτιδος και Λάρισας.

Συμπτώματα: Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

Συνθήκες ανάπτυξης :Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 16-200C

Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου. 2) Συνίσταται να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού κ.ά. (Copper oxychloride ,Copper oxide, Copper hydroxide Dodine κ.α.).

 

ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ (kalocoris trivialis)

Είναι πολυφάγο έντομο. Τα νεαρά ενήλικα άτομα του εντόμου εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο και προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση κυρίως βλαστούς και ανθοφόρους οφθαλμούς.

Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία.

 Φυτοπροστατευτικά Σκευάσματα:BetaCyfluthrin,LambdaCyhalothrin κ.α.

 

MΑΡΓΑΡΟΝΙΑ (Μargaronia unionalis)

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα και κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά κυρίως σε φυτώρια και σε νεοσύστατους ελαιώνες καταναλίσκοντας μεγάλο ποσοστό φύλλων και ακραίων οφθαλμών. Σε μεγάλα ελαιόδεντρα η ζημιά δεν είναι συνήθως αξιόλογη, εκτός από ορισμένες τοποθεσίες και χρονιές.

Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης

Φυτοπροστατευτικά Σκευάσματα:BetaCyfluthrin,LambdaCyhalothrin ,deltamethrin,κ.α.

  ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: pkpfpfevolou@minagrice.gr