- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τις ελιές

Πολλοί είναι οι εχθροί και ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τις ελιές. Πιο αναλυτικά:

Πυρηνοτρήτης (Prays olea)

Διαπιστώσεις: Η πτήση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στους νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας. Αναμένονται εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών στο κρόκκιασμα – αρχή άνθησης.

Στις πολύ πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες βρίσκονται στο κρόκκιασμα έναρξη άνθησης (με 3-5% ανοιχτά άνθη),  στις μεσοπρώιμες στο στάδιο D (φούσκωμα των ανθέων) και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών και ξεκινάει το φούσκωμα των οφθαλμών  (στο στάδιο C)

 

Συστάσεις: α) Σε ελαιώνες όπου έχουμε μικρή έως μέτρια ανθοφορία συνιστάται ψεκασμός στο κρόκκιασμα – αρχή άνθησης (5-6% ανοιχτά άνθη), β) Σε περιπτώσεις μικρής ανθοφορίας και μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του εντόμου, μπορεί να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό των ανθέων και να μειωθεί η καρποφορία. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται μία επέμβαση λίγο πριν την άνθηση, όταν έχει ανοίξει το 3-5% των ανθέων και επανάληψη μετά από 8 ημέρες,  γ) Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, συνιστάται υποχρεωτικός  ψεκασμός στο κρόκκιασμα αρχή άνθησης με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς και επανάληψη μετά από 8 ημέρες, δ) Σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν συστήνεται καταπολέμηση, εκτός από περιπτώσεις που διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου και σοβαρές προσβολές.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Για την προστασία των ωφελίμων εντόμων που αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται στους ελαιώνες, συστήνεται η χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων του Βάκιλου (Bacillus thuringiensis) και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Σκωληκομορφα ακαρεα (eriophyes oleae,Aceria oleae,κ.α)

Διαπιστώσεις: Στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας, και Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών από τα σκωληκόμορφα ακάρεα.

Τα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες όπου και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς κυρίως λίγο πριν την άνθηση της ελιάς.

 Η προσβολή από ακάρεα κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών και της άνθησης προκαλεί μείωση των ανθοφόρων οφθαλμών και οδηγεί στην ξήρανση και πτώση των ταξιανθιών.

Συστάσεις: 1) Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών και επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα -εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή. 2) Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο .πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των  πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.

Μαργαρονια (Palpita unionalis)

Στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές  έχουν εμφανιστεί  προνύμφες της Μαργαρόνια στη νεαρή βλάστηση.

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν και καταστρέφουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς.

To έντομο προκαλεί αξιόλογη ζημιά, κυρίως σε νεοσύστατους ελαιώνες, σε φυτώρια και σε αυστηρά κλαδεμένα δένδρα.

Τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές από την μαργαρόνια σε μεγάλα ελαιόδεντρα και σε τοποθεσίες οι οποίες συνορεύουν με δασικές εκτάσεις στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων τα οποία το προηγούμενο έτος υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το έντομο με την εμφάνιση των πρώτων τελείων εντόμων και προνυμφών. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 15 ημέρες.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Deltamethrin,lambdacyhalothrin-κ.α.

 

Ψυλλα (bαμβακαδα )(Euphyllura olivina)

 

Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Σε ελαιώνες που υπάρχει μικρή ανθοφορία και υψηλός πληθυσμός του εντόμου απαιτείται να γίνει ψεκασμός σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη .

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Paraffin oil.κ.α.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: pkpfpfevolou@minagric.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings