- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ηλίας Σχορετσανίτης: Ας καταργήσει ο Δήμος και ένα δημοτικό τέλος!

Με τη σημερινή παρέμβαση επαναφέρω ένα θέμα που έθεσε η Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ στο ΔΣ της πόλης την 31η Αυγούστου 2017. Ζητήσαμε να μάθουμε εάν η Δημοτική Αρχή θα καταργήσει το τέλος των 70€ που πληρώνουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Το τέλος αυτό είναι ψηφισμένο ως ανταποδοτικό, ενώ σήμερα ανταπόδοση στο ζευγάρι δεν υπάρχει, σύμφωνα με την άρχουσα δημοτική παράταξη. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει εγκύκλιο στους δήμους (ΥΠΕΣΔΔΑ 2/2077/14-1-2005) πως “δεν είναι επιτρεπτή η επιβολή τελών προς τους πολίτες, για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούν υποχρέωση των ΟΤΑ. Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελών πρέπει να είναι αυτοί ακριβώς που πρόκειται να απολαμβάνουν την ωφέλεια από την παρεχόμενη υπηρεσία ή το εκτελεσθέν έργο. Η επιβολή τελών σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων, με ταυτόχρονη διάχυση του οφέλους σε ένα αόριστο πλήθος ατόμων δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ανταποδοτικότητας”.

Στο συμβούλιο ο Δήμαρχος απάντησε «θα το κοιτάξουμε», αποκρινόμενος στο ερώτημα «εάν προτίθεται να το καταργήσει».Να υπογραμμίζουμε ότι σε όλους τους όμορους δήμους το τέλος είναι μηδενικό, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια που επιθυμούν να τελέσουν το γάμο τους με το πολιτικό τυπικό να «ξεσπιτώνονται» για 70€.

Ερωτώ δημόσια και πάλι, λοιπόν, μιας και απάντηση δεν έλαβα ποτέ στο ΔΣ. Πού πάνε τα χρήματα αυτά εφ’ όσων δεν ανταποδίδονται; Προφανώς σε λογαριασμό. Πού αποδίδονται; Είναι νομότυπο αυτό; Οι πολίτες μπορείτε να κάνετε τα δικά σας σενάρια.

Αυτό που διαπιστώνω με λύπη είναι ότι όταν είναι να επιβληθεί κάποιο «τέλος» αυτό γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Όταν είναι να καταργηθεί κάτι για το καλό της κοινωνίας,ο δημοτικός μηχανισμός κωλυσιεργεί αδιάφορα.

Όταν είναι να πληρώσει ο δημότης, η Αρχή επικαλείται τα δεδομένα των όμορων Δήμων. Τώρα που τα δεδομένα των γειτόνων μας είναι απέναντι στην εισπρακτική πολιτική του Δήμου, δεν αγγίζει κανέναν.

Ζητήσαμε να κάνει μια καλή χειρονομία ο Δήμος μας απέναντι στα νέα ζευγάρια που πλήττονται από την κρίση και την Ελλάδα μας που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Ζητήσαμε την τήρηση της νομιμότητας. Ζητήσαμε να καταδείξει η Αρχή ότι έχει ανοιχτά τα αυτιά στις εποικοδομητικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ζητήσαμε με την ίδια διάθεση που βάζει τέλη, να τα καταργεί όταν αυτά δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και είναι άδικα.

Αναμένω τη Δημοτική Αρχή να με διαψεύσει, έστω και δύο μήνες μετά, και να καταργήσει το τέλος για την τέλεση πολιτικών γάμων στο Δήμο Καρδίτσας. Και για να μην κρύβομαι πίσω από δάχτυλό μου, δεν είμαι υπέρ του πολιτικού τυπικού, αλλά είναι δικαίωμα όσων δημοτών το επιλέγουν και δεν μπορεί να τοαποτρέπει κανένας, γιατί καταστρατηγεί την ισονομία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Ηλίας Σχορετσανίτης