- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ηλίας Σχορετσανίτης : Δημοτικό ψευτορωμαϊκό

Αφορμή για την παρούσα δημοσίευση αποτελεί η δέσμευση χρηματικών καταθέσεων οφειλετών του Δήμου από τη διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας. Έχοντας την πληροφόρηση από συγκεκριμένους δημότες ότι ήδη δεσμεύτηκαν οι καταθέσεις προ της 23ης Μαρτίου 2016, θέσαμε ως παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της ημέρας το ερώτημα «εάν ισχύει η δέσμευση καταθέσεων οφειλετών του Δήμου και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια γίνεται αυτή». Δηλαδή, εάν κάποιος δημότης έχει λίγα χρήματα στο λογαριασμό του και έχει άμεση ανάγκη φαρμάκων, διατροφικών ειδών και άλλων ανελαστικών δαπανώνπώς γίνεται δέσμευση ποσού; Μετά από ποιο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι κατασχέσεις; Μέχρι ποιο ποσό ή ποσοστό; Δε δηλώσαμε ότι δεν πρέπει να καταβληθούν τα οφειλόμενα, αλλά ζητήσαμε να αναλυθούν τα δίκαια κριτήρια αυτής της απόφασης, καθώς έχω την πληροφορία ότι πρόκειται για πάνω από 2500 οφειλέτες και αποτελεί μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία.

Η απάντηση που εισπράξαμε δια στόματος Δημάρχου είναι ότι «δεν ισχύει κάτι για τις κατασχέσεις» και ότι «θα ενημερωθούμε στο επόμενο ΔΣ, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κάτι». Κατ’ αρχήν, άλλο ρωτήσαμε και άλλο απαντήθηκε και αυτό δεν είναι μόνο υποτιμητικό για το Δημοτικό μας Συνδυασμό, αλλά κυρίως για τους Δημότες που έθεσαν το ερώτημα προς απάντηση. Δεν εκπροσωπούμε ούτε το Σχορετσανίτη, ούτε το ΝΕΣΤΩΡ, αλλά ανθρώπους με αγωνίες, με προβλήματα, με υποχρεώσεις μέχρι το λαιμό. Δε ρωτήσαμε «εάν γίνονται κατασχέσεις» αλλά «εάν γίνονται δεσμεύσεις». Θεμιτοί οι πολιτικοί ελιγμοί εφ’ όσων είναι για το καλό της πατρίδας, αλλά μεταξύ μας πρέπει να υπάρχει ευθύτητα και ειλικρίνεια, γιατί έχουμε συγκεκριμένο ρόλο ως αιρετοί. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να παρακολουθήσετε το ΔΣ της 23ης Μαρτίου 2016 από το youtubeστο 39:40 και στο 47:00.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα έρθει το θέμα στο επόμενο ΔΣ (ως κατασχέσεις). Ήδη, όμως, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση σε ένα μέρος της κοινωνίας μας. Το ΠΑΜΕ έκανε πορεία διαμαρτυρίας -μεταξύ άλλων- και για αυτό το θέμα και ορθά έπραξε. Αλήθεια, έκαναν πορεία για κάτι που «δεν ισχύει»; Καλό είναι, λοιπόν, γι’ αυτά τα ευαίσθητα θέματα να μη βλέπουμε τη γραμματική εφαρμογή του νόμου, αλλά ανθρώπους εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί τόσα χρόνια σε πρακτικές αναβολής, επιείκειας και ατιμωρησίας. Κάποιοι έκαναν επί δεκαετίες τον ψευτοθόδωρο, με αποτέλεσμα οι 100 δόσεις και οι διευκολύνσεις να παραβλεφτούν από αρκετούς δημότες που πιστεύουν στην επιλεκτική εφαρμογή των νόμων. Είναι εκ των ουκ άνευ ότι η αντίληψη αυτή πρέπει να αλλάξει προς υπεράσπιση του δικαίου και της ισονομίας των πολιτών, αλλά αυτό απαιτεί συνειδητοποίηση από την πλευρά τους και όχι βασιλικά διατάγματα που αιφνιδιάζουν.

Με την εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων τίθεται μια σωρεία προβλημάτων και προβληματισμών, όπως η νομιμότητα των κλήσεων στάθμευσης, η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, τα αντισταθμιστικά οφέλη από πλευράς Δήμου για όσους οφείλουν εισφορά σε γη και χρήμα, η πιθανότητα ξαφνικά να στραγγαλιστούν επιχειρήσεις και να οδηγηθούν στην ανεργία οικογένειες, τα τοκογλυφικά πρόστιμα που υπερ-τριπλασιάζουν την αρχική οφειλή. Ο Δήμος τι θα απαντήσει; Ας προσέχατε;

Εν κατακλείδι, είμαι απογοητευμένος από τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η κεντρική εξουσία και κατά συνέπεια τα ξένα κέντρα αποφάσεων. Υποτίθεται ότι ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον πολίτη-δημότη-πληρωτή και έχει χρέος να υπερασπίζεται αυτόν και μόνο, και όχι τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φοροεισπρακτικά εργαλεία, με δημοτικές ενημερότητες και κατασχέσεις χρημάτων. Η αδυναμία-απροθυμία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων οργάνων της να προβάλλουν αντίσταση και να αντιδράσουν απέναντι στις επιβαλλόμενες πολιτικές και την αντισυνταγματικότητα αυτών, είναι η φυσική συνέπεια της κομματικοποίησης των πάντων.

Ο Εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε εύστοχα προφητεύσει ότι θα μας βάλουν φόρο δυσβάσταχτο. Είχε, όμως, πει και ότι: «Θα ‘ρθει ένα ψευτορωμαίικο. Να μην το πιστέψετε. Θα φύγει πίσω». Δεν το έχετε αναγνωρίσει ακόμη το ψευτορωμαίικο που κρατά τη ράβδο της εξουσίας στα χέρια του εδώ και δεκαετίες, διοικώντας από πάνω προς τα κάτω και όχι με βάση το δίκαιο και το συμφέρον του έλληνα πολίτη; Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να διοικήσει διαφορετικά, καλύτερα να παραιτηθεί, γιατί κάνει κακό. Ούτως ή άλλως διαβλέπω τέτοιες γεωπολιτικές αλλαγές και ανωμαλίες, που σύντομα όλοι θα κληθούν να δώσουν λόγο για τη στάση που τήρησαν όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε ένα εξοργισμένο λαό. Οργή λαού, Θεού φωνή. Ίσως τότε να θυμηθείτε και τη δική μου φωνή που σας ζητούσε επανειλημμένα να συγκεντρώσετε τρόφιμα για τους δημότες μας για ώρα ανάγκης…

 

Του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ