- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ηλίας Σχορετσανίτης: Οι δήμαρχοι του εξαφανιζόλ

Η Καρδίτσα έχει σημαντικούς ιστορικούς λόγους να είναι υπερήφανη και να τιμά μνήμες γεγονότων και ανθρώπων.Είμαστε η  πρώτη πόλη στην Ευρώπη που απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα, ηπατρίδα του Πλαστήρα, η«μήτρα» του Καραϊσκάκη, η προστατευόμενη του αποκεφαλισθέντα υπό των Τούρκων Αγίου Σεραφείμ!Τιμή για τα πρότυπα του τόπου είναι η μίμησή τους. Δεν έχει ανάγκη ο Καραϊσκάκης ούτε στεφάνια, ούτε «like». Εμείς έχουμε την ανάγκη τους, ώστε να οπλισθούμε με σθένος και δύναμη για το σήμερα.

Άκουσα με ενδιαφέρον το Δήμαρχο Καρδίτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, να μιλάει για το «Σκοπιανό» και να δικαιολογεί το «γιατί» δεν προβαίνει σε ψήφισμα ή συζήτηση στο ΔΣ. Με λίγα λόγια είπε ότι «έχει εμπιστοσύνη σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1990 και ένθεν», και ότι κάνουν «το καλύτερο δυνατόν για το συμφέρον της χώρας». Επιπλέον,«δε θα προβεί σε κανένα ψήφισμα ή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν έχει τη γνώση του συνόλου των παραμέτρων που διέπουν το πρόβλημα. Εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να κάνουν τα δημοτικά συμβούλια…».

Ειδικά αυτό με την «εμπιστοσύνη που έχει στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1990 και ένθεν», με ξεπερνάει. Εάν ο Δήμαρχος έχει εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, που έχει φέρει την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, το γκριζάρισμα του Αιγαίου και έγερση ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες από την Κέρκυρα μέχρι τη Θράκη, τότε ας πάει μια βόλτα μέχρι τα Ίμια να βιώσει την «επιτυχία».

Και επανέρχομαι στα καθ’ ημάς. Εάν ένα Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήσει ψήφισμα για ένα μείζον εθνικό θέμα, τότε ασκεί «εξωτερική πολιτική»; Αυτές είναι αστειότητες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Δηλαδή το ψήφισμα για την Παλαιστίνη που έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ, γιατί το ψήφισε η παράταξη του Δημάρχου; Είχε πλήρη γνώση «του συνόλου των παραμέτρων που διέπουν το πρόβλημα»για τα τεκταινόμενα σε μια άλλη ήπειρο και για το «Σκοπιανό» δεν έχει;

Όταν ο κ. Αλεξάκος βγήκε δημόσια στο δημοψήφισμα του 2015 και προέτρεψε τους Καρδιτσιώτες να ψηφίσουν «ΝΑΙ» στην «Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους» είχε επίσης «γνώση του συνόλου των παραμέτρων που διέπουν το πρόβλημα»; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είχε ιδέα. Τόσο αυτός όσο και οι κ. Παπαλός, Κανταρτζής και Αρχοντής που συνυπέγραφαν την κοινή δήλωση προτροπής σε «ΝΑΙ». Γι’ αυτό και εισέπραξαν το ηχηρό«ΟΧΙ» του 64% των Καρδιτσιωτών εκτιθέμενοι φανερά απέναντι στη λαϊκή βούληση. Όταν εντέλλονται, ξέρουν μια χαρά να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Όταν, όμως, έρχονται θέματαόπως το «Σκοπιανό» καταπίνουν τη γλώσσα τους μην τυχόν και γίνει κανένα λάθος και δημιουργήσουν αντιπάθειες. Πού είναι οι Δημαρχαίοι σας Καρδιτσιώτες να σας δείξουν στο χάρτη τη Μακεδονία; Πού είναι αυτοί που σας ζήτησαν να βάλετε μόνοι σας τη θηλιά στο λαιμό σας; Πού είναι αυτοί που σας λένε κατάμουτρα «ναι» στη μιζέρια και ψεκάζονται με «εξαφανιζόλ» όταν η πατρίδα χάνεται;

Θλίβομαι, διότι η ιστορία που γράφει η Καρδίτσα σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις παρακαταθήκες των προγόνων μας. Καλύτερα να μην αναφέρουμε ότι είμαστε συμπατριώτες ούτε με τον Πλαστήρα, ούτε με τον Καραϊσκάκη, ούτε με τον Άγιο Σεραφείμ. Τους προσβάλλουμε. Ο Πλαστήρας έλεγε: «Όποιος βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται και να μην κάνει κάτι, είναι σαν να την καταστρέφει ο ίδιος με τα χέρια του». Προφανώς κάποιοι δεν έχουν την ικανότητα να διακρίνουν ότι η πατρίδα καταστρέφεται και αυτό τους κάνει δυο φορές πιο επικίνδυνους.

Ο Δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης, ο ηγέτης, ο μπροστάρης. Και όταν ο ηγέτης σιωπά, ποιος θα μιλήσει; Ο πρόεδρος των φίλων της μουσικής; Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι εκ φύσεως αδύνατον να ασκήσουν εξωτερική πολιτική. Μπορούν, όμως, να εκφράσουν τη λαϊκή βούληση. Μπορούν δημοκρατικά να ενημερώσουν όχι μόνο τους κυβερνώντες, αλλά και τους πολίτες ευαισθητοποιώντας τους. Οι Δήμοι που συμμετείχαν στα 22 συλλαλητήρια της προηγούμενης Τετάρτης έκαναν λάθος;

Δηλαδή τι γνώση δεν έχει ο Δήμαρχος; Ότι τα Βουλγαροσέρβικα δεν είναι Μακεδονική γλώσσα; Ότι ένα σλαβο-αλβανικό έθνος δεν μπορεί να κάνει χρήση του αρχαιοελληνικού όρου«Μακεδόνας» ως εθνικό χαρακτηρισμό; Ότι εδώ γίνεται γεωπολιτικό παιχνίδι ξένων υπερδυνάμεων με θύμα την Ελλάδα και ανυπολόγιστες συνέπειες στο μέλλον;

Τί δεν ξέρει ο Δήμαρχος; Αν έχει άγνοια, υπάρχειπληθώρα βιβλίων και επιστημόνων, ώστε να ενημερωθεί. Και αφού δεν το έχει πράξει, είναι αδιάφορος.Δεν είναι απομονωμένη Πόλη-Κράτος η Καρδίτσα. Είναι γη Ελληνική ποτισμένη με αίμα, όπως και της Μακεδονίας. Κανένας έλληνας δεν επιτρέπεται να έχει άγνοια για το «Σκοπιανό» και πολύ περισσότερο ένας δήμαρχος.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η αδιαφορία αυτή και η αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλίας του Δημάρχου δεν υφίσταται γιατί δεν έχει γνώση ή γιατί είναι έξω από τα καθήκοντά του. Είναι γιατί φοβάται και δεν τον συμφέρει. Φοβάται ότι η αντίδραση δεν θα τον κάνει αρεστό και θα βλάψει την πολιτική του σταδιοδρομία. «Χθες» έλεγε ρητά στο μικρόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δε θα ξανακατέβει για Δήμαρχος και σήμερα «τα γυρνάει» χάνοντας την αξιοπιστία του λόγου του. Μήπως επιθυμεί να λάβει στήριξη από το κυβερνών κόμμα (ανεξάρτητος όπως πάντα) και έχει βάλει σιγαστήρα;Εδώ θα είμαστε και θα δούμε εάν η στάση του σήμερα έχει αντικρουόμενα ίδια μικροπολιτικά συμφέροντα ή είναι όντως από αδιαφορία για την πατρίδα μας. Όποιο από τα δύο και να είναι, δεν τον κάνει τιμητή της ιστορίας του τόπου, τόσο τον ίδιο, όσο και τους υπόλοιπους «Δημάρχους του εξαφανιζόλ».

Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ Ηλίας Σχορετσανίτης, Επικεφαλής