- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ημερίδα για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων-Διαχείριση κενών συσκευασιών

Ημερίδα για την  «Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων-Διαχείριση κενών συσκευασιών» διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μουζακίου με στόχο την ενημέρωση των αγροτών αλλά και των δημοτών.

Είναι γνωστό ότι από την μη ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι υγείας  τόσο για τους χρήστες, όσο και για όλους μας, αφού όλοι καταναλώνουμε τρόφιμα που ενδεχομένως να είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα.

Η ημερίδα αυτή εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχει αναλάβει ο Δήμος Μουζακίου και το ΚΠΕ, τις οποίες σκοπεύουν να συνεχίσουν.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ  κ. Κωτσός Γεώργιος  που τόνισε τη σημασία της και την αποφασιστικότητα του Δήμου να δουλέψει στο συγκεκριμένο θέμα ενώ αναφέρθηκε και στην σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε  η ΠΕΔ Θεσσαλίας πριν από μερικές μέρες.

Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ κ. Ντάνης Αντώνης σημείωσε τα προβλήματα του περιβάλλοντος από τα φυτοφάρμακα και αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων για την αντιμετώπισή τους.

Για την προώθηση της ορθής χρήσης των φυτοφαρμάκων έχει συσταθεί μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος και το ΚΠΕ Μουζακίου, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, γεωπόνοι, εκπαιδευτικοί, το Κέντρο Δήμητρα Καρδίτσας, το ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ αναμένεται να πλαισιωθεί και από άλλους φορείς.

Ο συντονιστής της ομάδας κ. Καλαμπαλίκης Θωμάς,  παρουσίασε ερωτήματα της κοινής γνώμης, έρευνες σχετικές με τη χρήση των φυτοφαρμάκων, τα αποτελέσματα των εργασιών της ομάδας και τις προτάσεις της. Για την υλοποίησή τους απαιτούνται συντονισμένες δράσεις από όλους τους φορείς, ειδικά στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών και του μαθητικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια η γεωπόνος Δρ Κατή Βάγια παρουσίασε εκ μέρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου το Θέμα “Ορθολογική χρήση γεωργικών  φαρμάκων στο πλαίσιο της  Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας”. Αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα του προγράμματος  ECOPEST που εφαρμόστηκε σε περιοχή της λίμνης Κωπαΐδας με στόχο την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μέσω του ελέγχου των εισροών και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των σχετικών κινδύνων.

Η επόμενη εισήγηση είχε ως θέμα “Διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων” και έγινε από την Κα Υδραίου Φραντζέσκα Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας. Παρουσίασε την εξέλιξη σχετικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, τα προβλήματα που υπάρχουν και εστίασε στην ευκολία με την οποία μπορεί να γίνει σωστά η διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων (τριπλό ξέπλυμα-στέγνωμα, διατήρηση σε πλαστικές διαφανής σακούλες, συγκέντρωση από το Δήμο και προώθηση σε ξεχωριστή γραμμή ανακύκλωσης).

Την εκδήλωση έκλεισε η Κα Φασιανού Παρασκευή, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Δήμου Μουζακίου , που αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δράσεων που προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος για   το θέμα αυτό.