- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ημερίδα για τις Γεωπολιτικές Δυναμικές στη σημερινή Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Γεωπολιτικές Δυναμικές στη σημερινή Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» διοργανώνουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 11:15 στο Δημοτικό Κιν/θέατρο Καρδίτσας ο ΣΕΑΝ, με τη  υποστήριξη της Π.Ε. Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.

Για την ημερίδα πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Παρασκευής, σχετική συνέντευξη τύπου στην οποία παρέστησαν οι: Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Καρδίτσας κ. Ηλίας Σχορετσανίτης, Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννης Ντενησιώτης, Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας κ. Γεώργιος Κουκουζέλης, Έφορος του Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας κ. Γεώργιος Καφαντάρης.

 

Τοποθέτηση Κ. Νούσιου

Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδύεται σήμερα το θέμα των γεωπολιτικών συσχετισμών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, των  γειτόνων μας, δηλαδή, που διαμορφώνουν  τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στα Βαλκάνια.

Συνεπώς, οι «Γεωπολιτικές Δυναμικές στη σημερινή Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», θέμα που θα αναπτύξει ο διακεκριμένος Καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 11:15 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να κατανοήσουν πληρέστερα τους ανταγωνισμούς και τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Ο τρέχον Γεωπολιτικός χρόνος, εκείνος δηλαδή που δημιουργεί η παρούσα συγκυρία, σίγουρα παρουσιάζει ευκαιρίες που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η χώρα μας για την εξωτερική της πολιτική, όμως για να συμβεί αυτό απαιτείται η Υψηλή Στρατηγική.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και εκείνα που αφορούν τη Διεθνή Ασφάλεια προσεγγίζει άρτια στην πολυετή μελέτη και έρευνά του ο κ. Μάζης, ο οποίος ειδικεύεται στη συστημική γεωπολιτική ανάλυση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αισθάνεται τιμή για την παρουσία του κ. Μάζη στον τόπο μας και για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που θα παρέχει στο κοινό του και συγχαίρει  τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας για την πρωτοβουλία και τη συνδιοργάνωση.

Ως εκπρόσωποι της Αιρετής Περιφέρειας στεκόμαστε αρωγοί σε ημερίδες που αναδεικνύουν προβληματισμούς και προσφέρουν εμπεριστατωμένη και περιεκτική γνώση γύρω από μείζονα ζητήματα.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν την ομιλία συμμετέχοντας ταυτόχρονα στη συζήτηση που θα ακολουθήσει με τον κ. Μάζη.

Τοποθέτηση Ν. Καραγιάννη

Εκ μέρους της Περιφέρεια Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, καλωσορίζω στην Καρδίτσα τον διακεκριμένο Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, κ. Ιωάννη Μάζη.

Ο κ. Μάζης έχει ασχοληθεί με πολλά πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρω :

α) στη μελέτη της ανακατανομής ισχύος στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Τουρκία υπό την επίδραση του γεωπολιτικού παράγοντος του ισλαμιστικού κινήματος (σουνιτικού και σιιτικού), τα ζητήματα διεθνούς ανακατανομής ισχύος λόγω φυσικών και κλιματικών παραγόντων (ύδατα, φαινόμενο θερμοκηπίου, ζητήματα τήξεως πάγων) και

 β) στην Θεωρητική και Μεθοδολογική ολοκλήρωση της Σύγχρονης Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως με τη χρήση ποσοτικο-ποιοτικών μεθόδων στο νεοθετικιστικό πλαίσιο της Μελέτης του Διεθνούς γίγνεσθαι, της οποίας εισηγητής σε διεθνές επίπεδο είναι ο ίδιος

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε Καρδίτσας στηρίζει την πολύ σημαντική εκδήλωση-ομιλία που διοργανώνει ο ΣΕΑΝ. Καρδίτσας τον οποίο και συγχαίρω για την πρωτοβουλία του.

Είμαι βέβαιος ότι όσοι παρακολουθήσουν την ομιλία θα βγουν σοφότεροι και πιο ενημερωμένοι-προβληματισμένοι για την  κατάσταση στη γειτονιά μας (Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο), ειδικά σήμερα που η γείτονα χώρα Τουρκία, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, παραβιάζει απροκάλυπτα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, εγείροντας εντελώς αβάσιμες και παράλογες απαιτήσεις αλλά και στα βόρεια σύνορά μας όπου υπάρχουν σοβαρά θέματα, και με τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια και με την  Αλβανία η οποία εγείρει επίσης  ζητήματα..

Για άλλη μια φορά συγχαίρω το ΣΕΑΝ Καρδίτσας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος, καλωσορίζω τον κ. Μάζη και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση.