- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ημερίδα με θέμα: Η φυματίωση πέρα από την Ιατρική

Η νόσος της φυματίωσης συνδέθηκε κατεξοχήν με τον αστικό χώρο σε όλο τον 19ο αι. και 20ό αι. Μικρόβια, φορείς και ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα απασχόλησαν τον ιατρικό κόσμο, τους πολιτικούς και τους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων. Πως αντιμετωπίστηκαν οι φυματικοί από τους γείτονές τους, τους συναδέλφους στους χώρους εργασίας και από το επίσημο κράτος; Ποιες δυναμικές αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις «βρώμικες» πόλεις και την «καθαρή» ύπαιθρο; Τι γνωρίζουμε για τον ορεινό παραθερισμό στα ελληνικά δάση και πως συνδέθηκε με τη φυματίωση; Ποιες κοινωνικές ταυτότητες φυματικών καταγράφονται στην Καρδίτσα και πως κατασκευάστηκαν ιστορικά; Τι αντανακλαστικά επέδειξε η τοπική κοινωνία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας; Ποιες συνθήκες βάρυναν τοπικά στην εξάπλωση της νόσου και τι διαστάσεις πήρε τελικά;

Αυτά τα επεισόδια της ιστορικής πραγματικότητας αλλά και η ανθρώπινη πλευρά της φυματίωσης, όπως αποτυπώθηκε στην τέχνη θα απασχολήσουν ομιλητές και κοινό στην ημερίδα με θέμα «η φυματίωση πέρα από την ιατρική» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΔΚ, Μ. Αλεξάνδρου 34). Την ημερίδα υλοποιούν το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ.& Ν. Σακελλαρίου» του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Καρδίτσας σε συνεργασία με τους «Φίλους του μουσείου της πόλης Καρδίτσας» και σε συνδιοργάνωση με τους Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, η οποία έχει αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης (24 Μαρτίου), περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:

 Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Η φυματίωση στην τέχνη

Γιάννης Στογιαννίδης, Δρ. Ιστορίας, Φυματίωση, πόλεις και σανατόρια. Η αρχιτεκτονική μιας νέας ιστοριογραφίας

Φωτεινή Λέκκα, Μουσειολόγος- Δρ. Ιστορίας, Επιστ. Υπεύθυνη μουσείου πόλης του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ), «ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ακαθαρσιών το ανάγνωσμα (1910)»: από την ιστορία της δημόσιας υγείας και των υποδομών υγιεινής στην πόλη της Καρδίτσας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί επίσης το βραβευμένο ντοκυμαντέρ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παν/μίου Θεσσαλίας «Πνοή ζωής», σε σκηνοθεσία των Δημήτρη Βερνίκου και Πόλυς Βλάχου, διάρκειας 66’, μια ταινία για τη φυματίωση και τον Έρωτα, η οποία αναφέρεται στην πραγματική ιστορία δύο Εβραίων φυματικών που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στο σανατόριο Καραμάνη, στα Χάνια του Πηλίου, το πρώτο ορεινό σανατόριο που ιδρύθηκε στον ελλαδικό χώρο. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με τους δημιουργούς της ταινίας.