- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ημερίδα με θέμα τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας

Στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας θα είναι αφιερωμένη φέτος η ημερίδα της 17ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας (21-24 Σεπτεμβρίου 2017) που διοργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας,  το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.  Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου και ΕΡΤ Λάρισας.

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πώς μπορούν να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι καλλιεργειών φιλικές προς το περιβάλλον (π.χ. βιοδυναμική καλλιέργεια) προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και του ίδιου του περιβάλλοντος. Οι εναλλακτικές των συμβατικών, φιλοπεριβαλλοντικές μέθοδοι παραγωγής συντελούν στη δραστική μείωση της χρήσης  χημικών σκευασμάτων, καθώς και στην εξάλειψη της ανεξέλεγκτης εφαρμογής καλλιεργητικών παρεμβάσεων.  Μέσω των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών καλλιέργειας διασφαλίζονται τόσο η υγεία του καταναλωτή, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου αρ.  3 στην Καρδίτσα.

Πιο αναλυτικά, η ημερίδα θα περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09:45 – 10:15  Προσέλευση – Εγγραφές

10:15 – 10:30  Χαιρετισμοί

Α΄ Μέρος: Από τη Συμβατική Γεωργία στις Φιλοπεριβαλλοντικές Πρακτικές (Συντονίστρια:  Ρίκα Μάμαλη)

10:30 – 10:50  Επιπτώσεις της συμβατικής Γεωργίας στην υγεία και στο περιβάλλον       Βαγγέλης Βλάχος, γεωπόνος.

10:50 – 11:20  Βιοδυναμική Γεωργία: Αλεξάνδρα Τσιαντή, Βιοδυναμικός καλλιεργητής, Μάριος Δεσύλας, Γεωπόνος – Σύμβουλος βιολογικής & βιοδυναμικής γεωργίας

11:20 – 11:40  Βιολογική καλλιέργεια και καταναλωτικό κίνημα – Σωκράτης Βασιλάκος, Γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής

11:40 – 12:00  Ερωτήσεις – Συμπεράσματα Α΄ Μέρους

Συντονισμός: Ρίκα Μάμαλη, Δασολόγος

12:00 – 12:15  Διάλειμμα

Β΄ Μέρος: Φιλοπεριβαλλοντικές Πρακτικές (Συντονιστής:  Μιχάλης Βραχνάκης)

12:15 – 12:30  Αξιοποίηση υποπροϊόντων βιομηχανιών τροφίμων: προστασία περιβάλλοντος και παραγωγή ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας – Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας.

12:30 – 12:45  Γεωργία ακριβείας, Θανάσης Μαρκινός, Δρ. γεωπόνος

Θεοφάνης Γέμτος, Ομοτ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

12:45 – 13:00  Κλωστική κάνναβη – χρήσεις, καλλιέργεια,   Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου, Καθηγήτρια, ΤΕΙ Θεσσαλίας

13:00 – 13:30  Ερωτήσεις – Συμπεράσματα Β΄ Μέρους – Τελική σύνθεση Συντονισμός: Μιχάλης Βραχνάκης, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας

Γ΄ Μέρος:

(Συντονιστής:  Σωκράτης Βασιλάκος, Γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής)

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ σε όλους, όσοι θα λάβουν μέρος, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.