- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η άλλη ρΟ.Τ.Α για τη μη μεταφορά του ΔΟΠΑΚ στο Δήμο Καρδίτσας

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή … Όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Καρδίτσας, στην πρώτη συνάντηση που είχε με το σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ , Δεσμεύτηκε να υλοποιήσει την 187/23-4-2014 Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά των εργαζομένων και των υπηρεσιών του ΔΟΠΑΚ στον Δήμο Καρδίτσας. (Να τελειώσουμε με το θέμα της ΔΗΚΕΚ και μετά θα ολοκληρώσουμε τον ΔΟΠΑΚ, χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Δήμαρχος. )

Πέρασε το θέμα της ΔΗΚΕΚ, έφτασε σχεδόν στο τέλος της η τρέχουσα δημοτική περίοδος και όμως ο ΔΟΠΑΚ ακόμα δε μεταφέρθηκε  στον Δήμο.

Και ενώ όλοι περιμέναμε να έρθει η πολυπόθητη τροποποίηση του οργανογράμματος του Δήμου Καρδίτσας, ώστε να ενσωματώσει τους υπαλλήλους του ΔΟΠΑΚ, με έκπληξη αντιληφθήκαμε στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο ότι η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, ήτανε άλλη!  Έφερε πράγματι η δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο ΤΟΥ 2018, στην ίδια συνεδρίαση, τροποποίηση του οργανογράμματος του Δήμου που δεν ανέφερε τίποτα σχετικό, τότε που υπήρχε άπειρος χρόνος για να γίνουν όλες οι διαδικασίες με ασφάλεια και άνεση. Έφερε όμως και τροποποίηση του οργανογράμματος του ΔΟΠΑΚ που πάρθηκε με απόφασή του, τον ΑΠΡΊΛΙΟ ΤΟΥ 2018 (73/2018  ΔΣ ΔΟΠΑΚ), για να  γίνονται προϊστάμενοι και υπάλληλοι ΔΕ, κάτι που απαγορεύεται βάση νόμου, κρυμμένο επιμελώς και μέσα σε γενικότητες και αοριστίες.  Η δημοτική αρχή δηλαδή δεν ήθελε να κάνει μεταφορά του ΔΟΠΑΚ, γιατί είχε άλλα σχέδια.

Σε επόμενη συνάντηση του Δημάρχου με το σωματείο, μας ανέφερε ότι : ¨ναι μεν δεσμεύτηκα στην αρχή, αλλά τώρα θέλω τον ΔΟΠΑΚ γιατί μπορώ να λειτουργώ πιο ευέλικτα¨!!! Τέλος  μας ανέφερε ότι δε θέλουν όλοι οι εργαζόμενοι τη μεταφορά τους !!!

Όταν οι ίδιοι εργαζόμενοι του ΔΟΠΑΚ  του πήγανε υπογεγραμμένη ομόφωνη κατάσταση όλων των συναδέλφων (διαψεύδοντάς τον ) για τη μεταφορά, ζήτησε πρόταση και όταν του πήγανε την πρόταση, ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί και ,όταν περνούσε ο χρόνος και οι εργαζόμενοι φέρανε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο,  εκεί αποφάσισε να μη συζητηθεί καν το θέμα!!! Ούτε καν να πάρει απόφαση για τροποποίηση του οργανογράμματος, η οποία θα υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Ο λαός μας λέει ότι το τάμα δε χαλάει σπίτι, αλλά ότι και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Έτσι και η δημοτική αρχή είπε στην αρχή ότι θέλει τη μεταφορά, αλλά σήμερα  δε θέλει ούτε να το συζητήσει.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι διεκδικούμε  την πλήρη μεταφορά και ενσωμάτωση των υπηρεσιών όλων των Νομικών Προσώπων των Δήμων στην κεντρική υπηρεσία τους. Θεωρούμε ότι τα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στους Δήμους, έχουν σκοπό και χρησιμότητα που δεν εξυπηρετεί πλήρως τους πολίτες και τους εργαζόμενους σε αυτά. Έχουμε αποδείξει με στοιχεία, ότι τόσο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όσο και το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών (που πληρώνουν οι πολίτες) θα βελτιωθούν όταν μεταφερθεί ο ΔΟΠΑΚ στον Δήμο.

Επίσης η εργασιακή ανασφάλεια που έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι με την καθυστέρηση καταβολής μισθού, όσο και ο φόβος κατάργησης του φορέα, θα εξαλειφθούν για τις οικογένειές τους.

Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής του Δήμου Καρδίτσας, υπηρετεί από την δική της πλευρά, την  κυρίαρχη σημερινή  πολιτική άποψη. Την άποψη η οποία εκφράζεται από την κυβέρνηση και σχεδόν ολόκληρη την αντιπολίτευση και η οποία υπαγορεύεται από την ΕΕ και το κεφάλαιο. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την νομοθεσία του Κλεισθένη, όπου δίνεται η δυνατότητα για ιδιωτικοποίηση πλήθους υπηρεσιών και μετεξέλιξη των δήμων σε επιχειρηματικές δομές.  Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που έχουν επιβάλει οι πολιτικές των μνημονίων .

Ο αγώνας των εργαζομένων του ΔΟΠΑΚ δεν αφορά μόνο το νομικό πρόσωπο του Δήμου Καρδίτσας,  αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα όλων των Δήμων, αφορά όλους τους εργαζομένους που δουλεύουν με επισφάλεια στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφορά όλους τους πολίτες που δικαιούνται δωρεάν ή έστω χαμηλού κόστους δημόσιες ποιοτικές υπηρεσίες.