- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η δεσποτοθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, ανήμερα της δεσποτοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τη εθνική επετείω της 25ης Μαρτίου 1821 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης κεκλεισμένων των θυρών.

  Παίρνοντας αφορμή από τη δεσποτοθεομητορική εορτή όπου η εκκλησία μας προβάλλει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας σάρκωσης του Λόγου, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως «σήμερα ανοίγεται το κεφάλαιο της σωτηρίας μας, δηλαδή της επαναβεβαίωσης της υπόσχεσης του θεού και η πίστωση της ελπίδας του ανθρώπου ότι μπορεί να σώζεται και να χαίρεται την κοινωνία, τη θέωση και την αγιότητα που του προσφέρει ο θεός».

  Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «ο άνθρωπος, αποξενωμένος από τον θεό, οδηγημένος από τον εγωισμό του και από την φιλαυτία του, δείχνοντας ανώριμος, απομακρύνθηκε από την κοινωνία και τη χάρη του θεού και πίστεψε ότι μπορούσε να γίνει ο ίδιος θεός, αφού ο διάβολος διέβαλε το λόγο του θεού και τη θεία οικονομία μέσα στην καρδιά του».

  Παράλληλα, με αφορμή την επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 απέναντι στον τουρκικό ζυγό τόνισε «αυτός ο αιώνιος και μόνιμος εχθρός της πατρίδος μας σκέφτεται ακόμη και σήμερα πως θα μπει στη χώρα μας και πως θα καταλύσει τους δεσμούς της πίστης μας και της συνοχής που πρέπει να έχουμε ως γένος και ως κράτος».

  Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον τούρκο δυνάστη να περάσει αυτές τις πονηριές και αυτή τη λαίλαπα που προσπαθεί να δημιουργήσει», καθώς αυτές οι πολιτικές, όπως τις χαρακτήρισε, «είναι αντικανονικές και αντεθνικές ενάντια στα ευρωπαϊκά σύνορα και στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, το οποίο προσπαθούν πάντοτε να καταστρατηγήσουν και να καταπατήσουν».