- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις εφάρμοζαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ την απελευθέρωση της ενέργειας, που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της.

Μάλιστα σαν πεδίο ανταγωνισμού υπάρχει για τις μεγάλες εταιρίες και το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θέλουν να εκμεταλλευτούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στην περιοχή μας, με τις επιχειρούμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των Αγράφων όχι μόνο παραδίδεται περιουσία του λαού στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων, όχι μόνο προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, αλλά και προκαλείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέγεται να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση της παράδοσης των δημοτικών εκτάσεων, μέσα την καρδιά του καλοκαιριού, που οι περισσότεροι βρίσκονται σε άδειες.

Η επένδυση αυτή στην περιοχή μας δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, που χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Κανείς μας δεν πληρώνει φθηνότερα το ρεύμα λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αντιθέτως, όλοι πληρώνουμε αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ εισπράττουν τεράστια ποσά επιδοτήσεων. Αυτή είναι η πολυπόθητη ανάπτυξή τους. Κανένα λαϊκό σπίτι, κανένα χωράφι δεν πρόκειται να έχει φθηνότερο ρεύμα σε αντίθεση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που πληρώνουν μειωμένο ρεύμα, για να βγάζουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Καταγγέλλουμε αυτή την ενεργειακή πολιτική, γιατί δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους αγρότες, μικρούς αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νεολαία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και με την παρουσία τους στην παρέμβαση που θα κάνουμε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στο Δημαρχείο της Καρδίτσας και ώρα 9:00 το πρωί.

Απαιτούμε:

Των Σωματείων εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, συνταξιούχων ΙΚΑ, της ΕΟΑΣΚ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας