- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ΕΟΑΣΚ για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Την Τετάρτη 9 Μάη συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ. Κατ’ αρχή εξέφρασε  τις ευχές του  στον Β. Μπούτα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, να ξεπεράσει γρήγορα το τραυματισμό του, να είναι καλά, και να βρεθεί πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων  που έχουμε μπροστά μας.

Την συνεδρίαση απασχόλησαν α προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση μας και την δυνατότητα μας να συνεχίσουμε να παράγουμε. Έχουν να κάνουν με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ που παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος μας.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από τις πολιτικές τηςσημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ που θα μεγαλώσουν με τη νέα αναθεώρηση της, αφού θα περικοπούν επιπλέον οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Όλα αυτά συμβάλουν στην γρηγορότερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών και την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν θα είναι σκληρός και επίμονος, δεν θα λυθεί σε μια κινητοποίηση όσο μαζική και πετυχημένη και αν είναι. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Αν δεν υπήρχε η ΕΟΑΣΚ, οι άλλες Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αυτό το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζετε μέσα από την Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) δεν θα γίνονταν κινητοποιήσεις φέτος και δεν θα είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε τις δεσμεύσεις από το υπουργείο σχετικά με το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που είχε η κυβέρνηση δρομολογήσει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και επιβολή πράσινου τέλους στο νερό. Άλλωστε πριν 2 χρόνια κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι το αφορολόγητο που θέλουν τώρα να το πετσοκόψουν.

Το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ και στα πλαίσια των αποφάσεων της ΠΕΜ, αποφάσισε τη συμμετοχή στο αγωνιστικό 10ήμερο πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη με στόχο να αναδείξουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Στη περιοχή μας θα συναποφασίσουμε με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους για τη μορφή και τον τόπο των παρεμβάσεων.

Aποφασίστηκε επίσης η ΕΟΑΣΚ να πάρει μέρος στην αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική πορεία που προγραμματίζετε από το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής για τις 13 Μάη στη Λάρισα (θα υπάρχουν λεωφορεία από Καρδίτσα).

Το επόμενο διάστημα και στα πλαίσια του παραπάνω προγραμματισμού θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις Α.Σ. και περιοδείες της ΕΟΑΣΚ στα χωριά για ενημέρωση και οργάνωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων.

Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. απασχόλησαν επίσης και τα παρακάτω θέματα:

Κτηνοτροφία: Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση και συνεχώς μειώνεται, ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν και το ίδιο συμβαίνει στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες αλλά και η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο στη διεπαγγελματική. Βάζουν ουσιαστικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει (π.χ. στο βαμβάκι) δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αλλά και μικρομεσαία τυροκομεία.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουμε από κοινού οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα και για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.

Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.

ΕΛΓΑ: Μετά από καθυστέρηση που φτάνει στον έναν ολόκληρο χρόνο δόθηκε μόλις το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πότε και αν θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάει ο ΕΛΓΑ.

Παλεύουμε και διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Κατασχέσεις – Πλειστηριασμοί: Ξεκινήσανε οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (σπιτιών, χωραφιών κλπ.) για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ποσό των 500 ευρώ και άνω. Σχεδόν το 50% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς γιατί θα γενικευτούν οι κατασχέσεις για ένα κομμάτι ψωμί των σπιτιών και χωραφιών μας.

Να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3000 ευρώ  για κάθε παιδί. 

Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα υπαρκτά και ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης (Κτηματολόγιο, αναδασμοί, δασικοί χάρτες, κληρονομικά κλπ).

Άμεσα να πληρωθούν την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι οι συνάδελφοι που τη δικαιούνται, καθώς επίσης να πληρωθούν όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και όποιες άλλες πληρωμές εκκρεμούν.

Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

Θέμα επίσης της συνεδρίασης ήταν αυτό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στη Συρία και των πολεμικών αντιπαραθέσεων  στην περιοχή μας που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Yπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πρέπει να έχει και να διατυπώνει ξεκάθαρη θέση κατά των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και πολεμικών αντιπαραθέσεων, δηλώνοντας ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τη χώρας μας σ’ αυτές (π.χ. κλείσιμο των βάσεων), να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικόκαθώς επίσης να μην δίνονται πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και να δοθούν για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.