- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ΕΟΑΣΚ για τις ζημιές από το χαλάζι

Εκατοντάδες στρέμματα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σελλάνων του Δήμου Παλαμά υπέστησαν καταστροφικές ζημιές από το χαλάζι, ζημιώνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες που προσπαθούν να επιβιώσουν.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε μποστάνια με πεπόνια και εκτάσεις με βαμβάκι σε Καλογριανά, Αγία Τριάδα και Προάστιο φθάνουν στο 100% σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, παρόλο που οι σύγχρονες και οι τεχνικές που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινόμενων και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, εμείς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές με καταστροφές στην παραγωγή, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο Νομός πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στις ίδιες περιοχές.

Οι συνάδελφοι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς στην αναμενόμενη παραγωγή -μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση- και επιπλέον χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα  που το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε. και των Ελληνικών Κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.).

Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς  καθυστερήσεις.
-Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.