- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Καρδίτσα στην καρδιά των Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Στις Βρυξέλλες, διοικητικό κέντρο της Ευρ. Ένωσης και καρδιά των Ευρωπαϊκών εξελίξεων βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Ηλία Σχορετσανίτη. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας επισκέφτηκε το κέντρο της Ευρ. Ένωσης για να πάρει μέρος και να παρακολουθήσει τις εργασίες και τα συμβάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων. Παρόντες σε αυτό το κορυφαίο πανευρωπαϊκό γεγονός ήταν εκατοντάδες αυτοδιοικητικοί παράγοντες και υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης ενώ διεξήχθησαν δεκάδες οργανωμένες συζητήσεις που αφορούσαν στην ανάπτυξη των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης καθώς και στην αναζήτηση καλών πρακτικών και καινοτόμων λύσεων. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της «European Week of Regions and Cities»  εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάλογους που αφορούσαν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης. Τα συμπεράσματα των διαλόγων που αναπτύσσονται στη συνέχεια τίθενται υπ όψη των αρμοδίων οργάνων της Ευρ. Ένωσης με στόχο να ενισχυθεί η συνοχή σε επίπεδο περιφερειών και πόλεων βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος κ. Τσιάκος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Σχορετσανίτης συμμετείχαν σε οργανωμένες συζητήσεις, παρακολούθησαν εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές όπου εμπειρογνώμονες παρουσίασαν μια σειρά από ιδέες και προτάσεις για τα αστικά περιβάλλοντα. Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν, πέρα από τα γενικά Θεσμικά Ζητήματα και τις Κατευθύνσεις καθώς και τις Προετοιμασίες για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, είναι η Κυκλική Οικονομία και οι Εφαρμογές της, το Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή, οι Βιώσιμοι Στόχοι, τα Όργανα Πολιτικής Προστασίας, το Βιώσιμο Αστικό Περιβάλλον και η Ψηφιοποίηση των Κατασκευών, οι Έξυπνες Πόλεις και οι Προηγμένες Τεχνολογίες, η Στήριξη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Επίσης παρακολούθησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού στο διάλογο που γινόταν με τους τοπικούς κυβερνήτες της Καταλονίας και της Φλαμανδίας με θέμα: Engaging Regions to develop the territorial perspective in the implementation of Global Agendas (Ενδυνάμωση των Περιφερειών για την ανάπτυξη της τοπικής προοπτικής στην εφαρμογή των Παγκόσμιων Θεμάτων).

Με τη λήξη των εργασιών της εβδομάδας ο κ. Τσιάκος δήλωσε: «Πήραμε μέρος στη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης που αφορά στις Περιφέρειες και στις Πόλεις. Η εμπειρία και τα όσα αποκομίζουμε από τέτοιες συμμετοχές είναι πολύτιμο εργαλείο για να καταφέρουμε να κάνουμε τη πόλη μας καλύτερη. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αμέσως ορατά, ωστόσο όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εκεί στην καρδιά της Ευρώπης, «τρέχουν» οι εξελίξεις και υπάρχουν οι ευκαιρίες. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά μου είπε ανώτερος Ευρωπαίος Αξιωματούχος «εμείς βάζουμε τα χρήματα αλλά εσείς θα πρέπει να βάλετε τις καλές ιδέες». Εμείς λοιπόν αναζητούμε τις καλές ιδέες που ταιριάζουν στην πόλη μας και στην περιοχή μας και είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουμε να βρούμε τα χρήματα για να τις υλοποιήσουμε», κατέληξε ο Δήμαρχος.