- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Καρδίτσα τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Σεραφείμ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιόρτασε η Καρδίτσα τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου τον Πολιούχο της Άγιο Ιερομάρτυρα Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, του θαυματουργού.

poliouxos-3

poliouxos-4

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της Κυριακής με τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγ. Σεραφείμ (Μετόχιον Ι. Μονής Κορώνης) Καρδίτσης και κορυφώθηκαν το πρωί της Δευτέρας με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Καρδίτσας.

Η Θεία Λειτουργία έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και συγχοροστατούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου του και Ποιμενάρχου ημών.

Το παρών έδωσαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές και πλήθος πιστών που συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν.

Διπλή εορτή για τον εμπορικό κόσμο αφού ο Άγιος Σεραφείμ είναι και Προστάτης του εμπορικού κόσμου.

Να θυμίσουμε τέλος πως η 4η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα τοπικής αργίας (για την πόλη της Καρδίτσας) και όλες οι υπηρεσίες, τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

 

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Σεραφείμ

Ο άγιος Σεραφείμ είναι ο πρωτοκορυφαίος του χορού των οκτώ τοπικών μας Αγίων, πολιούχος και προστάτης της πόλεως Καρδίτσης αλλά και ολοκλήρου της μητροπολιτικός μας περιφερείας. Εγεννήθη στην Πεζούλα των Αγράφων περί τα μέσα του ΙΣΤ΄ αι. (ίσως το 1550) μ.Χ. Έτυχε ανωτέρας μορφώσεως και σε ηλικία 17 ετών εκάρη μοναχός στην μονή Κορώνης με το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα κατεστάθη Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Μαρτύρησε στο Φανάρι στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, δεχόμενος τον δι’ ανασκολοπισμού φρικωδέστατον θάνατον. Είναι θαυματουργός και η τιμία κάρα του τεθησαύρισται στην Ιερά Μονή Κορώνης.

Ταις αυτού αγίαις πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.