- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία & τα μεταφορικά μέσα

Με δύο όμορφες δράσεις, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η προτελευταία εβδομάδα της 7ης  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίας Παρασκευής» και «Παυσιλύπου» το θέμα μας ήταν: «Περασμενα» δεδομενα: Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων.

Διαβάσαμε τα δύο πολύ έξυπνα και με μπόλικο χιούμορ βιβλία της εξαιρετικής Vivian French «Η ιστορία της γραφής» και «Από το μηδέν στο δέκα», από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπου με πολύ έξυπνο τρόπο, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν για το πώς δημιουργήθηκε το αλφάβητο και οι αριθμοί, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να μετρούν και να καταγράφουν τα δεδομένα τους!!!

Στην συνέχεια τα παιδιά έβαλαν στη σειρά 19 διαφορετικές χρονογραμμές σχετικές με τα φετινά εργαστήρια των βιβλιοθηκών, που τις συνδέουν  με σταθμούς στην Ιστορία της καταγραφής των δεδομένων, ενώ φυσικά μετρηθήκαμε και κάναμε συγκρίσεις με τα μεταξύ μας δεδομένα, ώστε να κατανοήσουμε την εξέλιξη της γραφής και της αρίθμησης!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» το θέμα ήταν:  «Φωτογραφημενα» δεδομενα: Τα μέσα μεταφοράς. Η ιστορική εξέλιξη των μέσων μεταφοράς, από τα Αιγυπτιακά άρματα ως τις πολυτελείς κάντιλακ, από τα αερόστατα ως τα υπερηχητικά αεροπλάνα, τρένα, πλοία, κ.α.  η ιστορία τους, είναι ένας διαρκής αγώνας ταχύτητας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Μεταφορικά μέσα» του Andrew Nahum από τις εκδόσεις Modern Times, περιπλανηθήκαμε στο συναρπαστικό κόσμο των επιτευγμάτων του ανθρώπου και ταξιδέψαμε διαχρονικά με άλογα, ποδήλατα, αυτοκίνητα και φτιάξαμε τα δικά μας Γκραν Πρι, δέσαμε τις ζώνες μας και ξεκινήσαμε!!!

Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ξεκινά και η τελευταία εβδομάδα της φετινής 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας με δύο ενδιαφέρουσες δράσεις.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής» με θέμα:  Καταγραφοντας την ιστορια της οικογενειας μου. Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 7-12 ετών.

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», και «Αγγελική Βαρελλά» με θέμα: Φυσικα δεδομενα: Πειράματα με το νερό. Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας. Για παιδιά 7-12 ετών.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!