- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λ. Πλαστήρα για τις εξελίξεις στο Βοήθεια στο Σπίτι

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα, τη Δευτέρα 28/1/2019, αποφασίστηκε η σύσταση νέας οργανικής μονάδας με 6 θέσεις τακτικό προσωπικό, που αφορά τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ”Βοήθεια στο σπίτι”, όσοι δηλαδή ήταν και σήμερα με το προηγούμενο καθεστώς εργασίας του.

Εδώ και 16 χρόνια οι εργαζόμενοι στο ”Βοήθεια στο σπίτι” ήταν σε ομηρία, αφού κάθε χρόνο ζούσαν με την αγωνία και την ανασφάλεια αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις, την ίδια στιγμή, η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις το Δήμου, αυθαίρετα αξιοποιούσε τους εργαζόμενους στη Δομή αυτή για να καλύψει περιστασιακά, άλλου είδους ανάγκες του Δήμου, λόγω και της εκεί έλλειψης προσωπικού.

Με τον επίμονο και συνεχή αγώνα, έχουν, έστω και με προϋποθέσεις, αυτήν την εξέλιξη. Πρέπει να δώσει δύναμη στους εργαζόμενους. Βάζει στη θέση τους όλους αυτούς που έλεγαν ”δεν γίνεται τίποτα με τους αγώνες” και δείχνει ότι οι μόνοι πραγματικά χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είχαν το ΠΑΜΕ και τα αντίστοιχα ταξικά σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπου αυτά έχουν ταξική κατεύθυνση, τους 5 εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους με πιο χαρακτηριστική την κοινή δήλωση στις 28 Σεπτέμβρη, για άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη συγκεκριμένη δομή με θέμα «Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” χωρίς όρους και προϋποθέσεις»  αλλά και τους εκλεγμένους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους με τη ”Λαϊκή Συσπείρωση”. Το ΚΚΕ επίσης, με πολλές Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή ανέδειξε το θέμα.

Η μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στο ”Βοήθεια στο σπίτι” είναι ο μοναδικός δρόμος που διασφαλίζει τόσο το δικαίωμα στη δουλειά για τους εργαζόμενους, όσο και την απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών. Παράλληλα, στέκεται εμπόδιο στην είσοδο αντιδραστικών αλλαγών, που με την απαξίωση των υποδομών λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν στόχο να δοθούν βορά σε επενδύσεις του ”επιχειρείν” αλλά και στην είσοδο των ”θεσμών” της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας στις κοινωνικές δομές, θεσμοί άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εμπορευματοποίησή τους.

Εκφράζουμε όμως οπωσδήποτε την ανησυχία μας για τη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα ”Βοήθεια στο σπίτι” μέσω συμμετοχής τους σε προκήρυξη.

Με την τροπολογία παγιώνεται η έλλειψη προσωπικού που ήδη υπάρχει, εφόσον οι θέσεις που δημιουργούνται στην προκήρυξη που θα εκδοθεί, θα είναι όσες και οι εργαζόμενοι σήμερα, δηλαδή θέσεις που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών και μιας υπηρεσίας και δομής υγείας η οποία, όπως και μια σειρά άλλων ευθυνών έχουν μεταφερθεί στο Δήμο, στοιχείο για το οποίο επίσης επανειλημμένα έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό σε δήμους που το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο μέλλον, να χρηματοδοτηθεί με πόρους των ίδιων των ΟΤΑ, δηλαδή χωρίς χρηματοδότηση όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Κανένας εφησυχασμός από την πλευρά των εργαζομένων!

Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οφείλει να προχωρήσει στη συνταγματική κατοχύρωση του πανανθρώπινου δικαιώματος όλων στην εργασία και συνεπώς και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απαλειφθεί από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να ξεχωρίσουν αυτούς που ήταν πραγματικά δίπλα τους. Να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία και να ενισχύσουν τις δυνάμεις στις επικείμενες εκλογές που στάθηκαν στο πλευρό τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Μόνο με τη συμπόρευση με αυτές τις δυνάμεις έχουν να ελπίζουν σε μια ζωή με δικαιώματα, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.