- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τη δημόσια υγεία

Η Δημόσια Υγεία χρόνια τώρα υποβαθμίζεται από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης τομέων της, των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα επακόλουθα των οποίων συνεχίζουν να υφίστανται και να επιτείνονται, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αλλαγής πολιτικής.

Η κατάσταση των δυο νοσοκομείων της Π.Ε Λάρισας (ΓΝΛ, ΠΠΝΛ), ιδιαίτερα του ΓΝΛ και των Κέντρων Υγείας, είναι άσχημη, από την άποψη της στελέχωσης (ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό), χρηματοδότησης και κάλυψης των αναγκών σε εξοπλισμό, ενώ αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες υγείας, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, φάρμακο.

Η μεταφορά του ΓΝΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκάλεσε ακόμα περισσότερα προβλήματα, ιδιαίτερα στα τμήματα:

Τα προβλήματα αυτά παραμένουν στο ΓΝΛ, παρά την ανεξαρτητοποίηση του από το ΠΓΝΛ με τον νόμο 4600/ ΦΕΚ Α43/9-3-2019 και επιπλέον στερείται ακόμα προέδρου και διοικείται ακόμα από ενιαίο Δ.Σ, χωρίς εκπροσώπηση.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά από την κυβέρνηση:

 

  1. Ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με άμεση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.
  2. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
  3. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ της Π.Ε Λάρισας και γενικότερα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και σταθερής εργασίας και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
  4. Άμεση επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του ΓΝΛ. Άμεση, επιτακτική, συνεπή και επαρκή κάλυψη των εφημεριών από νευροχειρουργό και ΩΡΛ ειδικούς ιατρούς, μέχρι την αποκατάσταση των αντίστοιχων τμημάτων στην οργανική δομή του ΓΝΛ.
  5. Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 10 ιατρών για την επιτακτική κάλυψη υποστελεχωμένων Τμημάτων του ΓΝΛ, μέχρι την πρόσληψη ειδικών ιατρών των αντιστοίχων ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Η Μαιευτική έχει καταθέσει εφημερίες έως 12/11, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν η Παιδοχειρουργική, το Ακτινολογικό, η Ουρολογική, η Παθολογική, η Ορθοπεδική, το ΤΕΠ. Ανανέωση των συμβάσεων, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ιατρός.
  6. Αποκατάσταση, ανακαίνιση και βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών του ΓΝΛ. Η υλοποίηση επί τέλους του υπάρχοντος ολοκληρωμένου σχεδίου της επέκτασης της συνδετήριας πτέρυγας και της πτέρυγας του κληροδοτήματος «Βαΐτση» σε λειτουργική συνάφεια μεταξύ τους είναι απαραίτητη και επιτακτική.
  7. Να εξοπλιστούν το ΓΝΛ, το ΠΠΝΛ και τα Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να σταματήσουν οι συμβάσεις ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
  8. Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
  9. Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη) και σύγχρονο περιφερειακό ιατρείο στο ΑΕΙ (πρώην ΤΕΙ), εξοπλισμένο και στελεχωμένο.
  10. Να δημιουργηθεί νέο μεγάλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Π.Ε Λάρισας, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο.
  11. Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν επίσης δημόσιοι-δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές, με άτομα με ψυχικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση.
  12. Άμεση κάλυψη με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της περιοχής των Φαρσάλων, Αγιάς, Γόννων και Τυρνάβου.
  13. Άμεσο ορισμό νέου ΔΣ του ΓΝΛ, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει για βασικά  ζητήματα.
  14. Την σύσταση νέου Οργανισμού στο ΓΝΛ, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του Νοσοκομείου και να εξασφαλίζει την επαρκή στελέχωση, την ποιοτικά άρτια λειτουργία του και την αναβάθμιση του σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης σήμερα.
  15. Να φύγουν οι εργολάβοι από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη των νοσοκομείων και να προσληφθεί αυτό το προσωπικό από τα Νοσοκομεία, με σχέση αορίστου χρόνου, πλήρους και σταθερούς εργασίας.