- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τον Αχελώο

Το τελευταίο διάστημα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τόσο σε δημόσιες δηλώσεις του, όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18/10/2019, για χάρη εντυπωσιασμού, καλεί την κυβέρνηση να του δώσει την ευθύνη και την δυνατότητα να ολοκληρώσει τα έργα της εκτροπής του Αχελώου.

Αναφέρεται στο φράγμα Συκιάς και την σήραγγα Πευκόφυτου, χωρίς αναφορά σε κανένα άλλο έργο μετά την σήραγγα. Αποκρύπτει ότι ακόμη κι αν ολοκληρωθούν αυτά τα δύο έργα, μετά την σήραγγα, δεν προβλέπονται έργα μεταφοράς και διανομής στις αρδεύσιμες εκτάσεις.  Τα νερά του άνω ρου του Αχελώου θα διοχετεύονται στην κοίτη του ποταμού Πάμισου και από εκεί στην κοίτη του Πηνειού, με μεγάλες απώλειες και με την αναποτελεσματική χρήση τους.

Ο περιφερειάρχης, γνωρίζει ότι την ευθύνη των έργων της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, την έχει το υπουργείο Υποδομών και ότι είναι αδύνατο αυτή να μεταφερθεί στην Περιφέρεια, η οποία ούτε τους πόρους διαθέτει, ούτε το προσωπικό, ούτε την πείρα έχει, γιατί τα έργα στον Αχελώο και ιδιαίτερα το φράγμα Συκιάς από τεχνική άποψη είναι πολύ πιο σύνθετα και απαιτητικά, απ’ ότι η Κάρλα που την επικαλείται. Επομένως ζητά κάτι ανέφικτο.

Αντί να ρίχνει τέτοιου είδους πυροτεχνήματα ο Περιφερειάρχης, ότι τάχα ζητά να αναλάβει έργα που είναι πέρα  από τις δυνατότητες της Περιφέρειας, θα μπορούσε αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον Αχελώο, να πιέσει την κυβέρνηση της Ν.Δ, να  προχωρήσουν αυτά τα αναγκαία έργα για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και τα συνοδευτικά έργα για να μεταφέρεται το νερό στον θεσσαλικό κάμπο προς αξιοποίηση και  όχι να πάει στράφι.

Θα είχε ενδιαφέρον επίσης να μας πει, γιατί δεν ασχολείται με κάποια έργα που είναι μέσα στις δυνατότητές της περιφέρειας και για τα οποία έχει και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα το φράγμα του Αγιονερίου.

Για το φράγμα του Αγιονερίου Ελασσόνας, δεν έκανε καμία ουσιαστικά ενέργεια για την συνέχισή του, πέραν της προσπάθειας να το μεταφέρει στην αρμοδιότητα του  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το ότι η Περιφέρεια το είχε κατασκευάσει μέχρι τότε. Πριν λίγους μήνες απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξάγγειλε την ανάθεση μελέτης, όχι για την συνέχισή του, αλλά για την σκοπιμότητά του και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του συνολικά, δηλαδή  του φράγματος και των δικτύων άρδευσης.

Βεβαίως ούτε μόνο η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα δώσει λύση, ούτε μόνον η κατασκευή άλλων έργων ταμίευσης νερού από μόνα τους. Θα πρέπει παράλληλα και συμπληρωματικά να μελετηθούν α) έργα μεταφοράς και διανομής του νερού της εκτροπής μετά την σήραγγα Πευκόφυτου και β) έργα φραγμάτων στην λεκάνη του Πηνειού και να κατασκευαστούν ανάλογα με την ωριμότητά τους.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους αγρότες, τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Θεσσαλίας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ολοκλήρωση τόσο των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, των συνοδών έργων και φυσικά μιας σειράς άλλων μικρότερων έργων (φραγμάτων) σε όλη την Θεσσαλία.