- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λ. Πλαστήρα για την πανδημία του κορονοϊού

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, οι ειδικοί επιστήμονες πρότειναν και πάρθηκαν από την κυβέρνηση μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη της περαιτέρω διασποράς του ιού με σκοπό την προστασία του πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή πάρθηκαν αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων, περιορισμό κατ’ αρχάς, απαγόρευση πλέον,  των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κλπ μέτρα που θα εμποδίσουν την μετάδοση σε  περισσότερους ανθρώπους. Επιβάλλεται η υλοποίηση χωρίς άλλη καθυστέρηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και όσων άλλων προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το σκοπό αυτό. Ακόμα και την ώρα αυτή όμως η γύμνια της δημοσίας υγείας στο Δήμο  μας,  στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, δεν είναι αποτέλεσμα κανενός κορονοϊού και καμιάς πανδημίας αλλά είναι γεγονός ετών και όχι σημερινό. Η υποβάθμισή της είναι διαρκής, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τη δημόσια υγεία εξ’ αιτίας της οποίας καλεί τους υγειονομικούς να πάνε στον “πόλεμο” με τον COVID-19  σχεδόν άοπλοι. Ναι, να αναδείξουμε την ατομική ευθύνη, αλλά να μην αποτελέσει αυτή το άλλοθι για να αποποιηθούν η κάθε κυβέρνηση και η σημερινή τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Γιατί ο Δήμος  Λίμνης Πλαστήρα ανέκαθεν ήταν ένας Δήμος χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για την υγεία του εναπομείνοντος πληθυσμού του, τόσο του γερασμένου τμήματος αυτού όσο και του ενεργού και παραγωγικού του τμήματος, του συνόλου των εργαζομένων και των παραγωγών της περιοχής.

Η Λίμνη Πλαστήρα με ευθύνη όλων, διαχρονικά, των κυβερνήσεων όπως αυτές στηρίχθηκαν και από τις διοικήσεις των Δημοτικών Αρχών του Δήμου μας, ένθεν κακείθεν, ήταν πάντα στο περιθώριο του Νομού, παντελώς υποστελεχωμένη στον τομέα υγείας χωρίς ούτε καν τη στοιχειώδη δομή υγείας στην ευρύτερη περιοχή της. Διότι εδώ και χρόνια, και την εποχή προ- κορονοϊού η Λίμνη Πλαστήρα δεν διέθετε ούτε κέντρο Υγείας αλλά ούτε καν μια στοιχειώδη υποδομή σε Αγροτικό Ιατρείο και ούτε τη σταθερή παρουσία Αγροτικού Ιατρού στην περιοχή, με εξαίρεση ελάχιστες περιόδους. Αντίθετα οι διοικήσεις εμφανιζόταν υπερδραστήριες  όταν επρόκειτο να λάβουν κάποιο μέτρο για επενδύσεις οι οποίες θα ευνοούσαν το μεγάλο κεφάλαιο.

Καλά λοιπόν τα χειροκροτήματα προς το προσωπικό του Συστήματος Υγείας αλλά να αναλάβουν και τις ευθύνες τους οι Διοικήσεις του Δήμου, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα μιας και σχεδόν στο σύνολό της η Δημοτική ομάδα προέρχεται από το χώρο ο οποίος τα τελευταία χρόνια διοικούσε το Δήμο, στηρίζοντας αυτή την πολιτική όσο και ο ίδιος ο επικεφαλής της προερχόμενος από το χώρο της Υγείας, ουδέποτε κατά το παρελθόν, συνέβαλαν στην αντιστροφή αυτής της εικόνας. Και ο λόγος είναι προφανής, γιατί στήριζαν κατά γράμμα την πολιτική των κομμάτων τους τα οποία τους στήριζαν και τους στηρίζουν και ας καμώνονται τους «ανεξάρτητους».

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι, μαζί με την περιοχή της Αργιθέας, στη χειρότερη θέση τόσο σε επίπεδο Νομού  όσο και ενδεχομένως σε επίπεδο Περιφέρειας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας η οποία στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη και κανένας κορονοϊός δεν υπήρχε στο παρελθόν ούτε και στο μέλλον. Τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία όμως θα είναι και πάλι εδώ και μετά την αντιμετώπισή του.

Τέλος στη δια περιφοράς, Συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη 26/03 με έκπληξη διαπιστώσαμε πως η ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνει ζητήματα που αντιμετωπίζουν  επείγουσες  ανάγκες για τη λειτουργία του δήμου, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Δεν περιλαμβάνει κάποιο θέμα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει ο δήμος την προστασία της υγείας των εργαζομένων του και των κατοίκων του. Αντίθετα υπάρχει θέμα αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού που δεν επείγουνει, ενώ λείπει εντελώς θέμα που να αφορά το μείζον θέμα της Πανδημίας. Καλούμε λοιπόν τη Διοίκηση του Δήμου, έστω και τώρα να βάλει ως θέμα, το ψήφισμα το οποίο έχει αποστείλει η Λαϊκή Συσπείρωση στον πρόεδρο του Δ.Σ.

Επειδή όμως δεν είναι της παρούσης να καταγγείλουμε τις διαχρονικές πολιτικές κυβερνήσεων και Δημοτικών Αρχών περαιτέρω, για τα οποία θα επανέλθουμε, αλλά η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιού αλλά και θωράκιση των κατοίκων του Δήμου και των εργαζομένων τόσο στο Δήμο όσο και των μονάδων Δημόσιας Υγείας οι οποίοι δίνουν μια άνιση μάχη, άοπλοι, δηλώνουμε πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αδράνειας. Τα προβλήματα δε λύνονται με ‘’παλαμάκια’’ και δηλώσεις, η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα. απαιτούμε:

  1. Εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα όλων των δημόσιων δομών υγείας και να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υγείας δωρεάν, είτε αφορούν την επιδημία είτε άλλες νόσους, είτε χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες Υγείας είτε στο σπίτι.
  2. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.), για την προστασία των ασθενών και των εργαζομένων.
  3. Τα απαιτούμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό. Να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  4. Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να εξασφαλίζεται ‘’κατ’ οίκον’ ’επίσκεψη των γιατρών στις περιπτώσεις εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, καθώς και πρόσθετες άδειες για όλους τους εργαζόμενους που θα νοσήσουν ή θα μπουν σε ‘’καραντίνα’’ στο σπίτι τους.
  5. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους εργασίας και μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. Πρόσθετες άδειες για τους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα.
  6. Άμεσες προσλήψεις για την πλήρη λειτουργία της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών των δήμων χωρίς καμία σκέψη για εργολάβους.
  7. Απολυμάνσεις σε όλα τα δημόσια – δημοτικά και σχολικά κτίρια και εξοπλισμό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και πρόληψης.
  8. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  9. Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων για όσο διάστημα απουσιάσουν από η δουλειά τους, καθώς και των ζημιών που θα υποστούν αυτοαπασχολούμενοι και αγροτοκτηνοτρόφοι.