- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ΟικόΣφαιρα πλειοδοτεί στην εκστρατεία των τοπικών φορέων κατά του καπνίσματος

Η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής)πλειοδοτεί  και συνδράμει με κάθε τρόπο, στην εκστρατεία για το αυτονόητο: την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι από τις λίγες φορές που η πολιτεία είναι τόσο αφερέγγυα και εκτεθειμένη απέναντι στις υποχρεώσεις της, δηλαδή να εφαρμόσει το δικό της νόμο.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα εντός δημοσίων κτιρίων – χώρων εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856! , ενώ από τις αρχές του αιώνα μας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, επιδιώκει ανεπιτυχώς για 15 ολόκληρα χρόνια να απαγορεύσει το κάπνισμα.Ίσως τώρα ήρθε η ώρα.

Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το μέτρο προχωράει ικανοποιητικά αφού στα περισσότερα καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους εφαρμόζεται ο νόμος,ενώπολύ σύντομα προβλέπεται να γίνει καθολική εφαρμογή. Σε αυτό θα συμβάλει και η μεγαλύτερη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των ΜΜΕ η θετική παρέμβαση των οποίων θεωρείται καταλυτική,  παραβλέποντας  ωστόσο όλοι, το οποιοδήποτε κόστος…

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί υποστηρίζουν ότι με απαγορευτικούς νόμους δεν επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Θα λέγαμε ότι αυτό ισχύει περισσότερο σε περιπτώσεις που οι πολίτες είναι απληροφόρητοι για εκείνο που επιδιώκει να εφαρμόσει ένας νόμος, και συμφωνούμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται ενημέρωση και παιδεία. Όμως τις θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος όλοι τις γνωρίζουν, ανεξαρτήτως παιδείας και επιπέδου μόρφωσης. Πόση μόρφωση και παιδεία θα χρειάζονταν ακόμη, π.χ. ένας γιατρός και μάλιστα πνευμονολόγος ή καρδιολόγος για να μην καπνίσει;Ήδη από δεκαετίες τώρα, τα πακέτα των τσιγάρων γράφουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος, αλλά οι καπνιστές επιμένουν! Στην περίπτωση του καπνίσματος λοιπόν πόση άλλη ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειές του θα μπορούσε να γίνει;

Οι καταστηματάρχες λένε ότι πλήττονται από την εφαρμογή του νόμου: Οι ίδιοι, ζώντας για πολλές ώρες σε ένα περιβάλλον  γεμάτο καπνό, σίγουρα επιβαρύνουν την υγεία τους και γιαυτό  θα έπρεπε να βλέπουν θετικά την εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου.  Όταν το κάπνισμα σταματήσει παντού τότε, σε λίγους μήνες οι καπνιστές θα ξεπεράσουν την ανάγκη να καπνίζουν στους κλειστούς χώρους και θα συμβαίνει ότι σε ένα θέατρο ή κινηματογράφο που αντέχουνχωρίς τσιγάρο. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι από τη μια μεριά θα χάσουν πρόσκαιρα τους καπνιστές αλλά από την άλλη θα αποκτήσουν νέους πελάτες που επί τέλους βρήκαν χώρους χωρίς καπνό.  Και σε λίγους μήνες όλοι οι καπνιστές πελάτες θα πιάσουν τις θέσεις τους στους αγαπημένους τους χώρους χωρίς καπνό πλέον.  Όσο για το επιχείρημά τους ότι πλήττονται οικονομικά, κάτι που δεν το βλέπουμε, θα μπορούσαμε να πούμε πως όταν πρόκειται για θέματα υγείας ΟΛΑ μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, γιατί με την ίδια λογική θα μπορούσαν και οι γιατροί να ισχυριστούν ότι: «θέλουμε τους πολίτες άρρωστους ή δεν τους θεραπεύουμε πλήρως για να έχουμε πελατεία» ή οι νεκροθάφτες να λένε:«θέλουμε να πεθαίνουν περισσότεροι γιατί το εισόδημά μας δεν επαρκεί».

Εμείς τι κάνουμε;

Θεωρούμε ότι στους μη καπνιστές πέφτει μεγάλο βάρος της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν αρκεί μόνο ένας νόμος, για να εφαρμοστεί κάτι που έχει να κάνει με βαθιά έξη (συνήθεια-εξάρτηση)  του χρήστη. Έτσι, εάν κάθε ένας από τους μη καπνιστές ευρισκόμενος σε χώρους που καπνίζουν, ξεκινούσε με μια απλή παράκληση προς τον καπνιστή του τύπου «σας παρακαλώ με ενοχλεί το κάπνισμα» και αν δεν συμμορφώνεται επαναλαμβάνουμε με διαφορετική παράκληση όπως «σας παρακαλώ σταματήστε το κάπνισμα γιατί έχω πρόβλημα υγείας» και πολλά άλλα, πιστεύουμε ότι οι καπνιστές θα περιόριζαν σημαντικά το κάπνισμα.   Με λίγα λόγια, θα πρέπει οι μη καπνιστές να πάρουν το νόμο στα χέρια τους… Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν.

Η ΟικόΣφαιρα πιστεύει ότι σωστά θεσπίστηκε αντικαπνιστικός νόμος και επί τέλους πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι ντροπή να είμαστε ίσως η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που ακόμη δεν απαγορεύτηκε  το κάπνισμα στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, ενώ και σε αρκετές βαλκανικές χώρες έχει προ πολλού απαγορευτεί.