- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η πάλη της αγροτιάς αφορά την επιβίωση αλλά και το αύριο – Του Γιάννη Τσιούτρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την αδιάλλακτη στάση της, έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής και της ΚΑΠ της ΕΕ.

Η στάση της αυτή συνδυάστηκε με εμπαιγμό, προκλητικότητα και αδιαλλαξία σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Δεν ικανοποίησε ούτε ένα από τα αιτήματά μας και για έναν ακόμα λόγο: Για να μη φανεί ότι κάποια ψίχουλα που δίνει από δω κι από κει είναι αποτέλεσμα των αγώνων των δικών μας και του λαού γενικότερα.

Πολεμήθηκε κάθε αγωνιστική παρέμβαση, ειδικά τα μπλόκα πολεμήθηκαν πολύ και από πολλούς. Όμως όχι μόνο δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά έχουν φέρει αποτελέσματα. Άλλωστε, με ανάλογες μορφές πάλης και με κορύφωση τα μπλόκα κερδίσαμε ως αγροτικό κίνημα π.χ. το αφορολόγητο, το ακατάσχετο κ.ά.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων, ζωτικής σημασίας αιτημάτων επιβίωσης, εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφωνπου θέσαμε και στην τελευταία κινητοποίηση ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζετε μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τις Ομοσπονδίες με τους Αγροτικούς Συλλόγους στη περιοχή μας και περιλαμβάνουν εκτός των άλλων:

Να καταργηθεί το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα με βάση την κάλυψη του κόστους παραγωγής και να μένει εισόδημα τέτοιο που να καλύπτονται οι ανάγκες μας ως προς την επιβίωσή μας.

Τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα κλπ., αφού στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, δίνουν κονδύλι ύψους 1 δις 100 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, ενώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους η κυβέρνησηεπικαλείται τα «δημοσιονομικά δεδομένα» για τη μη ικανοποίηση του.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε τεχνητή μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών,ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018, το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα υπέστη μείωση 4,9%.

Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου. Να αποσυνδεθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ από το ύψος του κατώτερου μισθού των εργαζομένων. Με την αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων – που πρέπει να αυξηθεί και άλλο- αυξάνουν αντίστοιχα και οι ασφαλιστικές εισφορές των φτωχών αγροτών και τις μειώνει ταυτόχρονα  στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, κλπ.

Επομένως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις διεκδικήσεις μας, επειδή η ουσία της πολιτικής της βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η πολιτική της – όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία συνδιαμόρφωσαν και υλοποιούν με συνέπεια είναι κόντρα στα συμφέροντά και τις ανάγκες μας, επειδή ακριβώς στοχεύει στη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών, που όλοι αυτοί είναι αντίπαλοί μας.

Η πολιτική της, ευνοεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια να πετιούνται εκτός οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Διότι αν για παράδειγμα ικανοποιηθεί το αίτημα για αύξηση της τιμής στο βαμβάκι που έχουμε, θα πέσουν τα κέρδη των εκκοκκιστών. Το ίδιο ισχύει για το γάλα, το στάρι και στα άλλα προϊόντα. Επίσης, αν ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, θα μειωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων που έχουν στα χέρια τους τα αγροτικά εφόδια, αλλά και τα έσοδα που συγκεντρώνεται στον κρατικό «κορβανά» από την υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τον ΦΠΑ.

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης άλλωστε, πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Η μεθόδευση της δικαστικής δίωξης ήταν πρωτοφανής στα συνδικαλιστικά χρονικά. Δεν είναι μόνο ότι ασκήθηκε άμεσα, είναι κυρίως το γεγονός ότι θα δικαστούμε στη 1η Μάρτη, χωρίς καν να έχουμε κληθεί να καταθέσουμε στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έχει ξεκαθαρίσει πως η πάλη της αγροτιάς αφορά και το «σήμερα» αλλά και το «αύριο».

Γι’ αυτό η πάλη μας, εκτός από την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων μας, στόχο και προοπτική έχει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΚΑΠ της ΕΕ – εμποροβιομηχάνων. Αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής συμμαχίας και κοινής πάλης της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Για να συμβάλουμε ως αγροτικό κίνημα αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσουν οι υπάρχοντες Αγροτικοί Σύλλογοι και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν, να ισχυροποιηθούν οι Ομοσπονδίες και να ενισχυθεί παραπέρα ο ρόλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, γενικότερα να αναπτυχθεί ένα μαζικό και πανίσχυρο αγροτικό κίνημα, που θα αποτελέσει πραγματικό φόβητρο για την αντιλαϊκή πολιτική, θα στοχεύει χωρίς ταλαντεύσεις τους αντιπάλους μας.

 

Του Γιάννη Τσιούτρα, οργανωτικού Γραμματέα της ΕΟΑΣΚ