- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ΠΕΑΕΑ για την απελευθέρωση της Καρδίτσας

Το δυνάμωμα των οργανώσεων του ΕΑΜ, η αλματώδης αύξηση των αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, τα πολεμικά γεγονότα που προηγήθηκαν (ανατίναξη- καταστροφή δύο γεφυρών στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Σοφάδες – Τρίκαλα), ήταν  από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν πριν  και έφεραν την απελευθέρωση της Καρδίτσας.

Επίσης το ΚΚΕ,  με τις οργανώσεις του και την πρωτοπόρα δράση του,συντελεί στα μέγιστα στην οργάνωση του πατριωτικού αγώνα.Οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις απλώνονται και κατακτούν νέους ανθρώπους, νέους στόχους. Η αντίσταση, πλέον, του λαού της Καρδίτσας στους φασίστες κατακτητές, αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα, με ανυπακοή στις δεκάτες (φόρους) και στις επιτάξεις, με την γενική απεργία στις 20 Απρίλη 1942 στην πόλη της Καρδίτσας, με την ίδρυση καταναλωτικών  συνεταιρισμών κ.λ.π.

Όλα τα παραπάνω πιέζουν τους ιταλούς κατακτητές, τους δημιουργούν φόβο και εκτιμούν ότι οι αντάρτες ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη της Καρδίτσας. Έτσι τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου  1943, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η συμβολή και η προσπάθεια του λαού της Καρδίτσας στον αγώνα και στο μεγάλο έπος της εθνικής αντίστασης ήταν σημαντική και πρωτοπόρα .

Το παράρτημα  της Καρδίτσας  της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τιμώντας τη φετινή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους φασίστες κατακτητές οργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 13 Μαρτίου , ώρα 11 π.μ. στο χώρο του μνημείου της εθνικής αντίστασης στο αθλητικό πάρκο της πόλης.

Τιμάμε τους αγώνες που έδωσε ο λαός της Καρδίτσας εκείνα τα χρόνια, δίνοντας σήμερα όλες τις δυνάμεις μας  για να φουντώσουν παντού, η αντίσταση και οι αγώνες των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά.Να περάσουν οι εργαζόμενοι  στην αντεπίθεση, μπροστά στην πρωτοφανή επιδρομή που δέχονται η ζωή και τα στοιχειώδη δικαιώματα τους από μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία.

Αγώνας που πρέπει να φτάσει ως το τέλος. Να απελευθερωθεί οριστικά ο λαός μας από το ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, την πηγή των σημερινών δεινών του .

 

                                             ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

                                                        Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ