- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η πενηντάχρονη πορεία των Καραϊσκακείων σε ένα Λεύκωμα

Ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι του αρχειακούυλικού της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και δικού της,μας παραδίνει η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, σ. εκπαιδευτικός-ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας,  το οποίο περιλαμβάνεται στο Λεύκωμα-Βιβλίο με τίτλο Πενήντα χρόνια “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ” (2016-2017), που εκδόθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Μέσα από τις σελίδες του οι Καρδιτσιώτες θα παρακολουθήσουν την εξελικτική πορεία των Καραϊσκακείων, της κορυφαίας αυτής γιορτής του τόπου μας, που εδώ και δυο χρόνια μπήκε στην έκτη δεκαετία.Για το μεγάλο αυτό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο μέσα από το υλικό που παρατίθεται κατ’ έτος, θα μιλήσουν τρεις σημαντικοί άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας. Πρόκειται για την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών, τον Γιώργη Μελίκη, Δημοσιογράφο-Ερευνητή Λαϊκής Παράδοσης-Παρουσιαστή της εκπομπής “Ο Τόπος και το Τραγούδι του” της ΕΡΤ3 και τον συντοπίτη μας Λάμπρο Γριβέλλα, τ. πάρεδρο του ΠαιδαγωγικούΙνστιτούτου-Ερευνητή-Συγγραφέα.
Η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά έχει στις αποσκευές της ένα σημαντικό ερευνητικό έργο καρπός των οποίων είναι έξι βιβλία. Τα συγγράμματά της είναι: «Δημοτικό Παραδοσιακό Τραγούδι-Παραδοσιακοί χοροί και Περιβάλλον», 2001,«Η Νέα Αγορά της Καρδίτσας χθες-σήμερα»,2002, «Το άλσος της Παπαράντζας»,2005, «Τα ζωογόνα ποτάμια της Καρδίτσας», 2006, «Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής», 2013, «Τα παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής», 2013.Άρθρα της περιλαμβάνονται σε διάφορους συλλογικούς τόμους, που αφορούν στην τοπική ιστορία και τη λαογραφία. Είχε δε την επιμέλεια έξι τόμων  πρακτικών αντίστοιχων πανελλήνιων συνεδρίων.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, ισόβιο μέλος του Αμφικτιονικού Συμβουλίου των Θεσσαλών Καραγκούνηδωνκαι υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού των πανελλήνιων συνεδρίων, τα οποία διοργανώνει το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ». Επίσης, είναι υπεύθυνη διδασκαλίας των παραδοσιακών τραγουδιών της  Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής και συντονίστρια της Ομάδας Καταγραφής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας.

Η εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου-Λευκώματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Ξενoδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Μπανάτσας. Δημοτικά τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι:Χρυσόστομος Μητροπάνος, Βασίλειος Νταλάρας και Μάριος Σαρημιχαηλίδηςμε συνοδεία ορχήστρας που απαρτίζεται από τους:Χρήστο Κιτσόπουλο, κλαρίνο-φλογέρα, Μάριο Σαρημιχαηλίδη, λαούτο και Γιάννη Σερίφη, κρουστά.