- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Π. Βράντζα για την υγεία

Είμαστε σήμερα εδώ, 14 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πριν ξεκινήσω την τοποθέτηση μου θα αναφερθώ σύντομα στην κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2015.

Μια οικονομία κατεστραμμένη με το ΑΕΠ μειωμένο κατά 25%, μια κρατική μηχανή δυσκίνητη, ένα σύστημα διαφθοράς καλά οργανωμένο και η παραγωγική διαδικασία απολύτως αποδιοργανωμένη.

Το στοίχημα για τη χώρα, και όχι για τo ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζεται κατά τη γνώμη μου σε 4 άξονες:

– Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Θεσμική θωράκιση της ισονομίας και της δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.

– Άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

– Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την καταπολέμηση της διαπλοκής, και συνεχίζουμε (Λίστες , κύκλωμα εκβιαστών κτλ.)

Έχουν παρθεί επίσης σημαντικά μέτρα για τη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάρτα σίτισης, επίδομα ενοικίου κτλ.) και μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν τα κέντρα κοινότητας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (παιδιά ηλικιωμένοι ,ευάλωτες ομάδες, ΑΜΕΑ, εξαρτημένους, άστεγους, άπορους, Ρομά)

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική δουλειά, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα το 2015. Πρέπει εδώ, να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο νόμο για τη δημόσια διοίκηση.

Θεσπίζεται για πρώτη φορά το μητρώο των επιτελικών στελεχών, για την κάλυψη των θέσεων υψηλής ευθύνης αλλά και η στοχοθεσία, η κοινωνική λογοδοσία και η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Θα δημιουργηθεί έτσι μια στέρεη βάση πάνω στην οποία θα κτισθεί η ανάπτυξη και η ευημερία των πολιτών .

Η μητέρα όμως των μαχών αφορά στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Είμαστε στη Θεσσαλία για αυτό και θα αναφερθώ κυρίως στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο θα χτιστεί το μέλλον της χώρας.

Η ανάπτυξη θα στηριχθεί στις εξής παραδοχές.

Θέλουμε αγροτικό εισόδημα που στηρίζεται στην παραγωγή και όχι στις επιδοτήσεις. Θέλουμε ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε υγιή συνεργατικά σχήματα.

Θέλουμε αγρότες εκπαιδευμένους. Και τέλος θέλουμε σύνδεση της παραγωγής της επιστήμης και της αγοράς.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η εταιρία διαχείρισης της δημόσιας γης.

Ετοιμαζόμαστε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με πρόταση για μια πιο δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων. Οργανώνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να διανέμουμε τις επιδοτήσεις με διαφάνεια και συνέπεια, ήδη το Δεκέμβριο πληρώθηκαν οφειλές στους παραγωγούς από το 2008! και σχεδιάζουμε ώστε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και τέλος, είναι έτοιμο προς υλοποίηση το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα συνολικά 7 δις, από το 2016 ως το 2020.

Ένα κομμάτι αυτού του προγράμματος θα το διαχειριστούν οι περιφέρεις. Έτσι αφού συμφωνήσουμε ότι δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και όλοι οι πόροι αξιοποιηθούν σωστά, το 2020 η χώρα θα έχει μια διαφορετική εικόνα.

Βεβαίως θα γίνει μια εκτενής παρουσίαση του ΠΑΑ σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι για αυτή την κυβέρνηση, η διαχείριση της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος είναι η βελτίωση της ζωής και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Ευχαριστώ πολύ.