- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η τοποθέτηση του Στ. Σαριδάκη στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου

Η κυβέρνηση αυτή επιλέχθηκε για τη βρώμικη δουλειά και στο εσωτερικό και στην εξωτερική πολιτική, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κερδών της ελληνικής πλουτοκρατίας. Επιλέχθηκε, για να υλοποιεί μέτρα και να υπογράψει συμφωνίες, που δεν μπορούσε το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό.

Είναι βρώμικη κι επικίνδυνη. Καμία εμπιστοσύνη.

Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης, ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει με τη γνωστή σκανδαλολογία κάθε φορά που μας κλέβουν και τα λίγα, που έμειναν, δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν.

Μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο, τους υποστηρικτές της ΕΕ και των μονοπωλίων, ετοιμάζονται για νέα επίθεση σε βάρος μας με μέτρα που δε θα είναι προσωρινά, θα αφήσουν βαθιά ίχνη και δε θα τελειώσουν. Μετά από αυτά θα φέρουν κι άλλα.

Έχουν διακηρυγμένο στόχο την παραπέρα μείωση μισθών, μεροκάματων. Ετοιμάζονται για φαγοπότι στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.

Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο και δε θα είναι το τελευταίο, αλλά το πρώτο σειράς παρεμβάσεων.

Μαζί με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνουν και νέους δυσβάσταχτους φόρους, γονατίζουν παραπέρα τη λαϊκή οικογένεια.

Έχουν συμφωνήσει για ματωμένα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Όποτε δεν το πιάνουν θα αναπληρώνεται με νέες περικοπές, νέους φόρους. Δηλαδή, συντάξεις φιλοδώρημα από 300€ έως 600€ και δουλειά μέχρι τον τάφο αυτό είναι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ε.Ε. καταδικάζουν τη νέα γενιά σε μια ζωή χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας.

Τα τελικό σχέδιο έχει την στήριξη συνολικά των μονοπωλιακών ομίλων.

Απαιτούμε να ζούμε με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας και όχι με φιλοδωρήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ίδια στιγμή που φέρνει νέο ληστρικό για το λαό φορολογικό νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή μειώνει παραπέρα τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η μεγαλοεργοδοσία χρωστάει, τούτη τη στιγμή, στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δις. Απαλλάσσει τους μονοπωλιακούς ομίλους από φόρους, προωθεί τις λεγόμενες ειδικές φορολογικές ζώνες, που στην κυριολεξία είναι ένας παράδεισος φοροαπαλλαγής για το μεγάλο κεφάλαιο.

Να ποιοι κερδίζουν από τα νέα μέτρα και τα προαπαιτούμενα.

Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη και ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ευημερία και την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η «ανάπτυξή» τους δε θ’ ανοίξει σχολεία, νοσοκομεία, δε θ’ αντιμετωπίσει την ανεργία, ούτε θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα και όλα τ’ αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση την στιγμή που παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, ξανασερβίρει το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης, του αναγκαίου συμβιβασμού που ως συνήθως καταλήγει σε νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και νέα μνημόνια!

Αυτά ακριβώς εννοούν όταν μιλάνε για τη λεγόμενη πολιτική σταθερότητα. Σιωπή νεκροταφείου και υποταγή του εργατικού λαϊκού κινήματος.

 

130 χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αίτημα να γιορταστεί η εργατική πρωτομαγιά στις 5 Μάη όρισαν τον γιορτασμό της την 3η μέρα του Πάσχα.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτό έχει να κάνει με την υπονόμευση των αγώνων και του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της εργατικής τάξης.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Για άλλη μια φορά θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Η εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί και δε θα λείψει κανείς.

Δεν πρόκειται για μια εθιμοτυπική γιορτή.

Είναι η μέρα που συμβολίζει τον αγώνα της παγκόσμιας εργατιάς για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για την οργάνωση μια άλλης κοινωνίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ τιμώντας τον αγώνα και τις θυσίες των εργατών, καλεί την Εργατική Τάξη της Καρδίτσας, τα συνδικάτα της, τους ανέργους, τους μαζικούς φορείς νεολαίας, αγροτών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων να δώσουν μαζικό, μαχητικό παρών στην απεργία και στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία 10:30 π.μ. στις 8 Μάη.

Για τους εργαζόμενους στα Σ.Μ. Καριπιδης

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι στα s/m Καρυπίδης (πρώην Αρβανιτίδης) ζούνε σε μια μόνιμη κατάσταση ανασφάλειας και απληρωσιάς. Από τη μία τους έχουν κάνει μπαλάκι της μίας και της άλλης εργοδοσίας, να ζούνε με την ανασφάλεια για το ποιος θα πάρει τα καταστήματα και αν  θα τους κρατήσει όλους, από την άλλη ζούνε με την απληρωσιά μηνών.

Σ΄αυτή την δύσκολη καμπή δεν υποχωρούμε στις αυταπάτες που μας καλλιεργούν, δεν λυγίζουμε στην τρομοκρατία της εταιρείας.

Δεν μπορούμε πια να ανεχθούμε την κοροϊδία της.

Δεν πρέπει να οι εργαζόμενοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της να δουλεύουν απλήρωτοι.

Δεν φέρουν ευθύνη για τις επιλογές της, που για ακόμη μια φορά καλούντε να τις πληρώσουν ακριβά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Έχουμε πείρα από κατακτήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που διασφάλισε τις θέσεις εργασίας, να μη γίνουν απολύσεις όταν τα καταστήματα άλλαζαν χέρια ήταν η οργανωμένη δράση μέσα από το σωματείο μας. Αυτό που διασφάλισε τα δεδουλευμένα μηνών ήταν η οργανωμένη δράση μέσα από το σωματείο.

Η εργοδοσία πρέπει να πάρει για μια φορά ακόμη το μήνυμα ότι οι εργαζομενοι θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, τις θέσεις εργασίες τους και τα δικαιώματά τους μπροστά στα παζάρια και τα επιχειρηματικά παιχνίδια. Δεν θα περιμένουν τις υποσχέσεις ότι «όλα θα πάνε καλά», γιατί όσες φορές το κάνανε, βρεθήκαν με λιγότερα δικαιώματα ή στο δρόμο. Συνεχίζουμε οργανωμένα και συσπειρωμένοι στο σωματείο χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές αγώνων, με κινητοποιήσεις, απεργίες, ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας με τις υπηρεσίες του, να σταματήσει να ανέχεται και να καλύπτει την εταιρεία και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

 

Στέλιος Σαριδάκης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας.