- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η τουλούμπα του Γκλαβάνη ταξιδεύει από την Παπαράντζα στο Μουσείο Τσαλαπάτα

Στην περιοδική έκθεση «Η οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας, 1945-1967» συμμετέχει από την περασμένη Παρασκευή, 4 Μαΐου, ένα αντικείμενο από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ύδρευσης στην Παπαράντζα. Πρόκειται για μια τουλούμπα του σιδηρουργείου Γκλαβάνη, μιας από τις μακροβιότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις που λειτούργησαν στη Μαγνησία (1896-1980). Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα του Δικτύου Μουσείων του ΠΙΟΠ, θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Περιλαμβάνει κυρίως αρχειακά τεκμήρια από την περίοδο της οικονομικής ανασυγκρότησης της Μαγνησίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έμφαση στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα. Μέσα από το παράδειγμα του θεσσαλικού λιμανιού, ενός σημαντικού παραγωγικού τόπου της ελληνικής περιφέρειας, επιδιώκει να ρίξει φως σε πτυχές της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας, όπως ήταν ο επισιτισμός, τα ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης (σχέδιο Μάρσαλ, UNRRA κά.) και η δανειακή πολιτική  κρατικών φορέων (π.χ. Αγροτική Τράπεζα) με σκοπό την επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα.

Ο δανεισμός του αντικειμένου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του ΔΟΠΑΚ με το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς καθώς και τα ΓΑΚ Μαγνησίας, φορέων, που φέρουν την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής έχουν ήδη συζητηθεί προοπτικές για την από κοινού αξιοποίηση των συλλογών του μουσείου πόλης και του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ καθώς και δράσεις, οι οποίες μπορούν να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν τη δραστηριότητα των δύο φορέων.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Μουσείο Ύδρευσης επαναλειτουργεί από την Παρασκευή 11 Μαΐου μετά από εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του κτηρίου και ήδη υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων από διάφορες πόλεις ως το τέλος του σχολικού  έτους. Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Πόλης καθημερινά. 8.00-15.00 (Αννα Παπαθεοχάρη, τηλ. 2441025301).