- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η τραγωδία των κοινών – Μία διαχρονική τραγωδία

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στην Καρδίτσα ημερίδα με θέμα: «Η τραγωδία των κοινών – Μία διαχρονική τραγωδία» στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Παπανούσκας Μιχάλης.

Στην αρχή ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης Αντώνης παρουσίασε το πολύκροτο άρθρο του οικολόγου Garett Hardin, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρώπινη συμπεριφορά σχετικά με τη διαχείριση κοινών πόρων ανοιχτής πρόσβασης. Στη συνέχεια ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Καρδίτσας – Μαγνησίας κ. Τσιάμαλος Ηρακλής παρουσίασε τη σκέψη του Αριστοτέλη για τα «κοινά», δείχνοντας ότι πολλά σύγχρονα προβλήματα είναι παλιά και ακόμη αναζητούν μόνιμες λύσεις, όπως αυτά της διαχείρισης των κοινών. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με την εισήγηση του Διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Λούκα Ηλία, Οικονομολόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στη δουλειά της Elinor Ostrom, που βραβεύθηκε με Nobel Οικονομίας, γιατί έδειξε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των κοινών πόρων.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για τους τρόπους διαχείρισης των κοινών πόρων, αναπτύχτηκε γόνιμος προβληματισμός και αναδείχθηκαν και αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα ο θεσμός του τσελιγκάτου. Τέλος, πρόεκυψαν ουσιαστικές προτάσεις για την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού στη σύγχρονη κοινωνία.