- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Ύπατη Αρμοστεία κοντά στους πρόσφυγες της Καρδίτσας

Οι πόλεις, οι τοπικές αρχές και οι δήμοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη στήριξη και την υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, βοηθώντας στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και σε ευκαιρίες απασχόλησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει την υποστήριξη που έχουν εκφράσει 11 δήμοι σε μικρές και μεγάλες πόλεις και νησιά σε όλη την Ελλάδα συμμετέχοντας σε μια παγκόσμια δήλωση αλληλεγγύης [1] και συμπερίληψης για τις οικογένειες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η δήλωση αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας της Ύπατης Αρμοστείας Cities #WithRefugees – Πόλεις Μαζί με τους Πρόσφυγες, την οποία έχουν υπογράψει πάνω από 250 πόλεις παγκοσμίως.

Οι πόλεις, οι τοπικές αρχές και οι δήμοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη στήριξη και την υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, βοηθώντας στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και σε ευκαιρίες απασχόλησης.

Τέτοιες κινήσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες από τις τοπικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση στην ένταξη των προσφύγων και την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στους αιτούντες άσυλο.

Κατά την επίσκεψή του σήμερα σε πόλεις στη Θεσσαλία, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του οργανισμού να συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Λάρισα, ο κ. Leclerc συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και συνυπέγραψε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας [2] για την περαιτέρω προώθηση κοινών δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και της τοπικής κοινότητας υποδοχής. Στη συνέχεια μετέβη στην Καρδίτσα, όπου συνάντησε τον Δήμαρχο Βασίλη Τσιάκο, με τον οποίο υπέγραψε αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο φορέων. Στην Καρδίτσα, ο κ. Leclerc, βρέθηκε επίσης [3] με πρόσφυγες που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους αφού διέφυγαν από συγκρούσεις και συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις στην πόλη ράβοντας μάσκες [4] για να προστατεύσουν την τοπική κοινότητα από τον COVID-19, ενώ συνέδραμαν επίσης τους ντόπιους κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Οι ελληνικές πόλεις που έχουν συνυπογράψει μέχρι τώρα τη δήλωση Cities #WithRefugees δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες είναι η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Λιβαδειά, το Μαλεβίζι, η Νεάπολη – Συκιές, η Σύμη, η Τήλος και τα Τρίκαλα.

«Οι πόλεις στην Ελλάδα που έχουν ενταχθεί σε αυτήν την παγκόσμια δήλωση αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες έχουν υποστηρίξει γενναιόδωρα και έμπρακτα την αξιοπρεπή υποδοχή και ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις όπως η υλοποίηση του προγράμματος ESTIA», δήλωσε ο Philippe Leclerc.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έχει συνυπογράψει τη δήλωση Cities #WithRefugees, χαιρέτισε τη σημερινή ευκαιρία ενίσχυσης της συνεργασίας της πόλης με την Ύπατη Αρμοστεία μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας.

«Ο Δήμος Λάρισας στέκεται με αίσθημα εθνικής ευθύνης σε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό. Με την Ύπατη Αρμοστεία έχουμε διαμορφώσει εδώ και χρόνια μια σχέση ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε μαζί λύσεις», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης.

Σε όλη την Ελλάδα, μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις προσφέρουν ασφάλεια και καταφύγιο σε εκτοπισμένους ανθρώπους και καλούνται να διευκολύνουν την πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες εργασίας. Εξάλλου, η πλειοψηφία των προσφύγων και άλλων αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως συνεχίζουν να ζουν σε αστικές περιοχές (ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις [5] | Global Trends).

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους και τις δημάρχους, τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους των πόλεων που στέκονται με αλληλεγγύη δίπλα στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο κ. Leclerc. «Προσβλέπουμε στη συμβολή όλων ώστε να προασπιστούμε αυτές τις αξίες και να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο».