- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ώρα της κάλπης για 130.500 Καρδιτσιώτες

Όλα είναι έτοιμα στο Νομό Καρδίτσας για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής 26 Μαϊου.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όσο και όλοι οι Δήμοι του Νομού βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα αφού απέχουμε πλέον ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την ώρα της κάλπης και έτσι οι προετοιμασίες έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους.

Το πρωί της Πέμπτης έφυγαν από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας με προορισμό όλους τους Δήμους του Νομού και οι τελευταίοι εκλογικοί σάκοι με όλο το απαραίτητο υλικό της εκλογικής διαδικασίας (βιβλία, φάκελοι κλπ) όπως επίσης και όλα τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών.

Τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών είχαν φύγει το πρωί της Τετάρτης με όλο το αρμόδιο προσωπικό να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση έτσι ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει και στους χρόνους που ορίζει η διαδικασία.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με τη σειρά τους, θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό από τους Δήμους και έτσι ολοκληρώνεται σιγά-σιγά όλο αυτό το απαιτητικό στάδιο της προετοιμασίας και του γενικότερου συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Την Παρασκευή, εξάλλου, θα γίνει και η προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων στα σχολεία τα οποία γι ΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα μείνουν κλειστά τη συγκεκριμένη ημέρα (όπως και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές).

Συνολικά σε όλο το Νομό Καρδίτσας οι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 130.500, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι 322 και με τα διπλά (ο κάθε ψηφοφόρος θα πρέπει να ψηφίσει σε δύο ξεχωριστές αίθουσες, δηλαδή εκλογικά τμήματα: στο ένα για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και στο άλλο για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές) 583 στο σύνολο.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο αποτελεί και τη μοναδική διαφορά σε σχέση με όσα έχει συνηθίσει το εκλογικό σώμα και αυτό διότι έχουμε να κάνουμε με διπλές εκλογές.

Στο ένα εκλογικό τμήμα θα υπάρχει μπροστά από τον αριθμό το γράμμα Α και στο άλλο το γράμμα Β (θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο), οπότε δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Όλοι όσοι έχουν να κάνουν με την όλη διαδικασία βρίσκονται, επομένως, σε πλήρη ετοιμότητα, και φυσικά την Κυριακή, που θα σημάνει η ώρα της κάλπης, θα είναι επί ποδός από πολύ νωρίς το πρωί ώστε να λειτουργήσουν όλα όπως ακριβώς πρέπει.

 

Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε:

Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών δημοτικών και κοινοτικών εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Την Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε για:

-Ευρωεκλογές

-Περιφερειακές Εκλογές

-Δημοτικές Εκλογές

-Κοινοτικές Εκλογές και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Που μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (πχ. 123Α, 123Β)

Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα

Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»

Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε  με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας,  την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.