- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Θεοδωρικάκος σε ΠΕΔ Θεσσαλίας: Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία

Ενωμένοι με απόλυτο συντονισμό κράτους, Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τόνισε στα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στο προσυνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Παράλληλα, σε εφαρμογή του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την υπογραφή έργων, 19 εκατ. ευρώ, σε δέκα Δήμους της Θεσσαλίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει και πάλι έναν ισχυρό πυλώνα στο να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία, με συνοχή, με ενότητα, με αλληλεγγύη και να αντιμετωπίσει μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει περάσει τα μεταπολιτευτικά χρόνια η χώρα μας».

Με δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δοκιμαστούμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, με πειθαρχία και μεθοδικότητα στην τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. «θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαθέτουν και οι Δήμοι, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να συμβάλλετε με το προσωπικό σας παράδειγμα και την επιρροή που έχετε στις τοπικές κοινωνίες. Σε όλη τη χώρα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε, επίσης, τους δημάρχους να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές των Δήμων τους με προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, λόγω εφαρμογής των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην πορεία των μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι η πανδημία δεν θα αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, σημείωσε, ότι έχει δώσει εντολή στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΣ, που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να επιταχύνει τις εργασίες της, ώστε να βοηθηθεί και να ενισχυθεί με έργα το σύνολο των δήμων με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι υπέγραψε τις Αποφάσεις Ένταξης 11 έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού χρηματοδότησης 19.417.550,66 .

Πρόκειται για τα κάτωθι έργα:

Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Ανάβρας Δήμου Αλμυρού – Αντικατάσταση αγωγών αμιαντοτσιμένου σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αλμυρού, 3.000.000 €

Με την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Ανάβρας, θα εξασφαλισθεί η επίλυση, χρόνιων προβλημάτων, όπως αυτά της επάρκειας, των συχνών βλαβών, της παλαιότητας του δικτύου, της άμεσης αποκατάστασης των βλαβών, της εξοικονόμησης πόρων. Επίσης, με την αντικατάσταση των αγωγών του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Αλμυρού, θα εξασφαλισθεί η ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή τους καθώς οι αμιαντοτσιμεντοσωλήνες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης.

«Ανέγερση 5ου Νηπιαγωγείου Δ. Αλμυρού», 1.001.745,00 €

Ο σκοπός της κατασκευής του 5ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αλμυρού είναι η δημιουργία χώρου, βάσει διεθνών προδιαγραφών (κτίριο και αύλειος χώρος) κατάλληλου για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών. Το έργο θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων ιδιόκτητων χώρων και συνθηκών ασφαλούς παραμονής των χρηστών των αντίστοιχων σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ποιοτικών και ποσοστικών ελλείψεων σε σχολικά κτίρια κατά τη διάρκεια της προσχολικής εκπαίδευσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

«Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου», 2.480.000 €

Το έργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ομβρίων στο Τοπικό Διαμέρισμα Ριζομύλου, της Δ.Ε. Κάρλας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού και την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων κατακλύσεων από όμβρια νερά σε αρκετούς δρόμους του οικισμού. Η περιοχή μελέτης (Τ.Κ. Ριζομύλου & Τ.Κ. Καναλίων) σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αποστράγγιση των υδάτων και την αποχέτευση των πλημμυρικών παροχών λόγω των μικρών κλίσεων του εδάφους (Τ.Κ. Ριζομύλου) και την έλλειψη επαρκών φυσικών αποδεκτών εντός του οικισμού (Τ.Κ. Καναλίων).

Έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Φαρσάλων, 2.500.000 €

Τα προτεινόμενα έργα αποχέτευσης ομβρίων είναι απαραίτητα καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής της 30ετίας του υφιστάμενου δικτύου ομβρίων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός ή και η αντικατάσταση, σε αρκετά τμήματα αγωγών, σε νευραλγικές θέσεις (π.χ. τμήματα συλλεκτήρων). Με το έργο αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα στο βορειοανατολικό τμήμα της πολεοδομικής επέκτασης της πόλης των Φαρσάλων, η οποία στερείται δικτύων.

Έργα ύδρευσης στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, 2.101.613,27 €

Με τα έργα αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης και την κατασκευή δεξαμενής θα επιλυθεί ένα χρονίζων πρόβλημα στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρέμενε χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς μήνες με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγετο, την στιγμή που σημαντικές ποσότητες πόσιμου ύδατος καταλήγουν σε λεκάνες απορροής και από εκεί στη θάλασσα.

Σύνδεση οικισμού Λεφοκάστρου με οικισμό Καλάμου Δ.Ε. Αργαλαστής, 760.500,00 €

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση μέσω ασφαλτόστρωσης υφιστάμενης αγροτικής οδού στους οικισμούς Λεφόκαστρου και Καλάμου του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που είναι εκατέρωθεν της αγροτικής οδού.

Κατασκευή επέκτασης διδακτηρίου 5ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων, 1.594.800,00 €

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή επέκτασης του διδακτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Προβλέπεται η κατασκευή διώροφης προσθήκης βορειοδυτικά του οικοπέδου και κατά την επέκταση στο υφιστάμενο λιθόκτιστο κτίριο, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Ψηφιακο – διαδραστικο Ασκληπιειο Κοζιακα, 641.000,00 €

Το έργο αφορά σε εργασίες ανακατασκευής και διαμόρφωσης του ανενεργού και εμβληματικού Δημοτικού Καταστήματος του Πρώην Δήμου Κόζιακα, το οποίο βρίσκεται στο Πρίνος, στη Δ.Ε. Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων. Στόχος της ανακατασκευής είναι η διαμόρφωση του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε, σε διαδραστικό χώρο με θέμα την ανάδειξη της ιατρικής δράσης του Ασκληπιού και της ιστορίας της ιατρικής (Ψηφιακό Ασκληπιείο).

Πνευματικό Κέντρο Πυργετού, Δήμου Τεμπών, 270.161,29 €

Το έργο αφορά στην αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου από οικία, ιδιοκτησίας του Δήμου, σε Πνευματικό Εκθεσιακό Κέντρο Πυργετού, με βιβλιοθήκη.

Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημοτικό σχολείο, Δήμου Βόλου, 1.880.000 €

Με το έργο, οι χώροι του 27ου Δημοτικού σχολείου αναβαθμίζονται, οι αίθουσες διδασκαλίας αυξάνονται, δημιουργούνται χώροι πολλαπλών δραστηριοτήτων και βοηθητικοί χώροι. Εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των ατόμων με άλλα κινητικά προβλήματα. Το σχολικό περιβάλλον καθίσταται ελκυστικότερο, ασφαλέστερο και φιλόξενο, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί ωφελούνται πολλαπλώς, καθώς εξασφαλίζεται ένα ποιοτικό περιβάλλον μάθησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συμβάλλει στην αποτροπή της μαθητικής διαρροής.

Κατασκευή κτιρίου Κ1 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), μεταλλικού στεγάστρου και υποσταθμού ΔΕΗ στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Καρδίτσας, 3.187.731,10 €

Σκοπός του έργου είναι η αποπεράτωση του συνόλου των κατασκευών που προβλέπει η οικοδομική άδεια για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Καρδίτσας. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει την ανέγερση ενός ισογείου κτιρίου Κ1 (με υπόγειο και εξώστη) για χρήση Αίθουσας Πολυχώρου, την κατασκευή ενός μεταλλικού στεγάστρου και την εγκατάσταση ενός Υποσταθμού της ΔΕΗ. Επίσης, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενός Μουσικού σχολείου προβλέπεται προμήθεια καθισμάτων, μεγαφωνική και ηχητική εγκατάσταση, ο απαιτούμενος φωτισμός και η προμήθεια λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού και μουσικών οργάνων.