- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Θεσσαλία : Ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917

Σε λίγους μήνες συμπληρώνεται ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917, όταν η Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του Πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα, όπως οι συνέπειες του Εθνικού Διχασμού, ο αποκλεισμός των ελληνικών περιοχών από τους συμμάχους της Εntente για να εκβιάσουν τη φιλοβασιλική κυβέρνηση να ταχθεί στο πλευρό τους, η διαίρεση του ελληνικού κράτους στα δύο, οι δράσεις των «επιστράτων» και βέβαια η κατοχή για κάποιο διάστημα ολόκληρης της Θεσσαλίας από τα γαλλικά στρατεύματα αποτελούν ενδιαφέροντα στοιχεία για την τοπική ιστορία.

Για να τιμηθεί η επέτειος και για να παρουσιαστούν στο θεσσαλικό κοινό τα αποτελέσματα ιστορικών –και όχι μόνο- ερευνών, οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων στη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, με τον τίτλο «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917». Για πρώτη ίσως φορά πνευματικοί φορείς από τις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες έχουν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν ημερίδες και εκδόσεις σχετικά με τα γεγονότα του έτους εκείνου. Οι φορείς αυτοί είναι από την υπόλοιπη Θεσσαλία η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), η Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών του Βόλου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λο.Σ. των Τρικάλων. Από την Καρδίτσα, ο φορέας, ο οποίος συμμετέχει στη διαθεσσαλική αυτή πρωτοβουλία είναι οι «Φίλοι του μουσείου πόλης της Καρδίτσας». Οι πέντε αυτοί φορείς θα ορίσουν εγκαίρως τις ακριβείς ημερομηνίες και τα ονόματα όσων επιστημόνων θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Ο ιστότοπος της διοργάνωσης είναι https://sites.google.com/view/thessalia1917 [1].

Φιλοδοξία των διοργανωτών τοπικά είναι, εκτός από επιστημονικές συμβολές, οι οποίες θα παρουσιαστούν με τη μορφή εισηγήσεων σε ημερίδες ή δημοσιεύσεων στον συλλογικό τόμο που θα κυκλοφορήσει, να υπάρξει και συλλογή μουσειακών τεκμηρίων, εγγράφων, εντύπων και φωτογραφιών από το 1917. Στόχος είναι να προκύψει παράλληλα μια μικρή έκθεση, η οποία θα δίνει με εύληπτο, οπτικοποιημένο τρόπο τις συνθήκες ζωής και όσο το δυνατόν περισσότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην πόλη και την περιοχή της Καρδίτσας κατά το πολυσήμαντο αυτό έτος.

Παρακαλούνται, όσοι έχουν αντικείμενα ή σχετικές πληροφορίες, να απευθύνονται στο ιστορικό-λαογραφικό μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» (Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο) στο τηλ. 2441025301, καθημερινά, από τις 8.00 ως τις 15.00 μ.μ. Το μουσείο θα φροντίσει, εφόσον απαιτηθεί, για τη συντήρηση του υλικού, το οποίο μετά τη λήξη των εκδηλώσεων θα επιστραφεί στους κατόχους του.