- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κάτι από μια οικοδομή στις Παιδικές Βιβλιοθήκες

Όμορφες δράσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  στα πλαίσια του 2ου  κύκλου, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Το θέμα της ημέρας ήταν «Κάτι από μια οικοδομή».

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά ήρθαν χωρίς να έχουν μαζί τους κάτι, γιατί δεν ήξεραν τι πρέπει να φέρουν από μια οικοδομή!

Έτσι αφού μιλήσαμε λίγο για το πώς σ’ ένα άδειο οικόπεδο μπορούν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες να φτιάξουν ένα κτίσμα, από μια καλύβα έως ένα ουρανοξύστη, βγήκαμε μια βόλτα στη γειτονιά και ψάξαμε να βρούμε μια υπό ανέγερση οικοδομή. Δε δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα και με μεγάλη προσοχή, το κάθε παιδί πήρε από ένα αντικείμενο, άλλο πήρε σύρμα, άλλο σωλήνα νερού, άλλο ένα μαδέρι, ένα τούβλο, κλπ.

Επιστρέφοντας στη βιβλιοθήκη διαβάσαμε το πολύ ωραίο βιβλίο του Germano Zullo «Οι ουρανοξύστες» από τις εκδόσεις Μέλισσα. Ταυτόχρονα τα παιδιά γνώρισαν αρκετές από τις ειδικότητες που εργάζονται σε μια οικοδομή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες, πλακατζήδες, κλπ.) και είδαμε πως είναι η κάτοψη ενός διαμερίσματος ή ενός ολόκληρου ορόφου μιας οικοδομής. Τα σύμβολα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες.

Έπειτα σε άσπρα χαρτιά, προσπάθησε το κάθε παιδί να φτιάξει την κάτοψη του σπιτιού του ή του δωματίου του και με τα υλικά που είχαν συλλέξει, έφτιαξαν δύο πρωτότυπα γλυπτά μοντέρνας τέχνης!!!

Τέλος ανατρέψαμε την όλη δράση μας, πετώντας τα γλυπτά μας κι ότι μας περίσσεψε στο κάδο των σκουπιδιών, κάποιοι έβαλαν τα κλάματα, αλλά όλοι πέρασαν υπέροχα!!!

Όλοι οι εξερευνητές στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» βρήκαν κάτι από μια οικοδομή. Σίδερα, καρφιά τσιμέντο, χαλίκι, υλικό μόνωσης, αλλά  και το μαστρογιώργο, κόφτη πλακιδίων!

Αυτόπτες μάρτυρες μιας οικοδομικής εργασίας σε μία όμορφη κατοικία έγιναν τα παιδιά και εντυπωσιάστηκαν από τον κόπο των εργατών. Σημείωσαν τα υλικά, το σχέδιο του σπιτιού, το χρώμα το πιθανό κόστος και περιμένουν να γνωρίσουν την οικογένεια που θα το κατοικήσει.

Κάθε οικοδομή γράφει τη δική της ιστορία στον τόπο που τη φιλοξενεί και οι άνθρωποι που τη ζωντανεύουν αφήνουν τη δική τους σφραγίδα.

Ένα εργαστήριο κατασκευών έγινε και στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα». Η εθελόντρια Έφη Τσιάκα, διάβασε στα παιδιά το γνωστό παραμύθι «Τα τρία γουρουνάκια», ένα βιβλίο με πολύ μεγάλο το κατασκευαστικό στοιχείο μέσα στις σελίδες του και στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά έφτιαξαν όμορφες κατασκευές με υλικά οικοδομών, που βρήκαν κι αυτά σε ένα νεόκτιστο κτίριο!!!

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου,  ολοκληρώνονται οι δράσεις και της 2ης εβδομάδας του 2ου κύκλου της καλοκαιρινής εκστρατείας, στις παιδικές βιβλιοθήκες «Παυσιλύπου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «Μια εφημερίδα»!!!

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 [1] και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας [2] & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas [3]

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!