- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, που χτυπιούνται κατάφορα από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, προηγούμενων και τωρινών. Τους συνταξιούχους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι και του αγώνα, που συνεχίζουν με νέα κινητοποίηση το επόμενο διάστημα και στην Αθήνα.

Χαιρετίζουμε και συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι καθαρίστριες και οι φύλακες του νοσοκομείου, οι επικουρικοί, οι δασεργάτες για μόνιμη και σταθερή δουλειά και απαιτούμε να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μετατραπούν τώρα οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην Αρωγή, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και απαιτούμε να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες, και δηλώνουμε ότι την Τετάρτη θα είμαστε και εμείς στον Ε65, γιατί η αιτία των προβλημάτων μας είναι κοινή και κοινή θα πρέπει η απάντησή μας.

Χαιρετίζουμε τους αυτοαπασχολούμενους, που όσες Λευκές Νύχτες και BlackFriday κι αν γίνουν, όσο κι αν τρενάρουν το ωράριο, όσο κι αν «ξεβιδώσουν» την οικογενειακή τους ζωή, καταλαβαίνουν πλέον πως η πολιτική, που εφαρμόζεται και στον τομέα αυτό έχει σαν στόχο την ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση των μικρών από τους μεγάλους. Και τους λέμε, ενώστε τις φωνές σας με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Ενώστε τη φωνή σας με όσους έχετε κοινά προβλήματα και βρίσκεστε στην ίδια όχθη του ποταμού.

Χαιρετίζουμε τις γυναίκες, που στο όνομα της «ισότητας», μιας ισότητας που χρησιμοποιείται σαν άλλοθι από την αντιλαϊκή πολιτική, παίζουν το ρόλο της προσχολικής παιδαγωγού, που δεν υπάρχει, της νοσοκόμας, που εργάζεται κατ’ οίκον, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνει το μάρμαρο της ανεργίας και της μισοεργασίας μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς πρωτοβάθμια υγειονομική πρόληψη και φροντίδα.

Χαιρετίζουμε τους φοιτητές, που αντιμετωπίζονται σαν πελάτες σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μόνο Δημόσιο δεν είναι, αφού το χρυσοπληρώνουν όχι μόνο σε υλικά και βιβλία αλλά και στην ίδια την κατοικία και σίτιση που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Χαιρετίζουμε τη νεολαία και ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τους νέους αγρότες, τους νέους αυτοαπασχολούμενουςκαι τους λέμε «μην τσιμπάτε». «Μην τσιμπάτε» στη βρώμικη προπαγάνδα όσων θέλουν να σας κρατήσουν μακριά από τον αγώνα για Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, το να σας σπρώχνουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή «εσείς», όπως λένε«δεν πρόκειται να πάρετε ποτέ σύνταξη…» δεν είναι λύση. Είναι λύση μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα τρίβουν τα χέρια τους, θα βάζουν στον κουμπαρά τους δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν και καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς.

Η κρατική δέσμευση για συγκεκριμένες παροχές στο τέλος του εργάσιμου βίου αντικαθίσταται από το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση. Η χρηματοδότηση από την εργοδοσία και το κράτος της (η οποία έτσι κι αλλιώς προκύπτει από το μόχθο των εργαζομένων) συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, ενώ το ύψος της δημόσιας σύνταξης περιορίζεται σε ένα ελάχιστο επίπεδο προνοιακού επιδόματος πείνας.

Ξεκάθαρα η  επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές μας σχέσεις, το βιοτικό μας επίπεδο.

Βρίσκεται στη συνέχεια της αντιαγροτικής πολιτικής, καθώς ετοιμάζει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και για τους μικρομεσαίους αγρότες, που προωθεί ακόμα περισσότερο το ξεκλήρισμά τους, όταν ήδη το 55% από αυτούς χρωστάνε στον πρώην ΟΓΑ ακόμη. Την ίδια στιγμή η σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου για το 2019 είναι στα 94€/τον μήνα για τους αγρότες.

Δεν αφορά μόνο την σύνταξη, αφορά και τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Γι αυτό και η λογιστική λογική, που αντιμετωπίζει την κοινωνική ασφάλιση ως κόστος πρέπει να αποκρουστεί κατηγορηματικά από όλους μας.

Έχουμε τεράστια πείρα να καταθέσουμε για το ζήτημα του ασφαλιστικού. Έχουμε ήδη υποστεί τις συνέπειες των αντιασφαλιστικών πολιτικών, καθώς έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, έχουμε χάσει δικαιώματα, παροχές, και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις σε εμπόριο, κατασκευές, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό και ναυτιλία αναπτύχθηκαν βγάζοντας τεράστια κέρδη από το δικό μας ιδρώτα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως την τελευταία 10ετία, τα χρόνια της κρίσης, επιταχύνθηκαν οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα των ασφαλιστικών ταμείων, χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά τους προκειμένου να πετύχουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έμειναν χιλιάδες συνταξιούχοι ξεκρέμαστοι, χωρίς να απολαμβάνουν όσα είχαν πληρώσει μέσω των εισφορών τους για όσα χρόνια δούλευαν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρώτα και κύρια ζήτημα ταξικό. Αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο, μικρομεσαίο αγρότη, μικρό αυτοαπασχολούμενο, γυναίκα και νέο. Πηγάζει από το γεγονός ότι ο καθένας μας είναι ο δημιουργός του παραγομένου πλούτου και πρέπει να έχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή του, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία,  έχει βάλει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση, που επήλθε με σκληρούς αγώνες και δεν τη χαρίζουμε σε κανένα.

Ενώνουμε τις φωνές μας διεκδικώντας: Κατω τα χερια απο την κοινωνικη ασφαλιση

Κλιμακώνουμε τη δράση μας:

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη στον Ε65 μαζί με τους αγρότες.

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα μαζί με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από όλη την Ελλάδα.

Κάθε μέρα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γειτονιά της πόλης και του χωριού, σε κάθε σχολείο και καφέ, ενημερώνουμε, συζητάμε, κλιμακώνουμε τη δράση μας. Καλή συνέχεια …

 

Ομιλία της Ελένης Καρυά, Προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καρδίτσας στο συλλαλητήριο