- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Καραϊσκάκεια: Oι μακροβιότερες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της Καρδίτσας

Καραϊσκάκεια: οι μακροβιότερες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της Καρδίτσας, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο το κορυφαίο πολιτιστικό  γεγονός αλλά και το κεντρικό σημείο αναφοράς των πολιτιστικών και λαογραφικών δρώμενων του τόπου μας. Τιμώμενο πρόσωπο ο συντοπίτης ήρωας της επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας  και ανηφόρησε το δρόμο της θυσίας για την απελευθέρωση και τη  λύτρωσή της.

Ο πρώτος σπόρος τέλεσης των Καραϊσκακείων έπεσε από επίσημους εκπροσώπους της πολιτείας και της εκκλησίας στις 22 Μαΐου 1927, την ημέρα εορτασμού της Εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που είδε το φως για πρώτη φορά στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Από εκείνη την ημέρα οι Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα οι Μαυρομματιανοί ξεκίνησαν τους αγώνες για την καθιέρωση εκδηλώσεων προς τιμήν του.

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας, όπου για πρώτη φορά μίλησαν για την ανάγκη τέλεσης εορταστικών εκδηλώσεων προς την τιμήν του στρατάρχη της Ρούμελης με την επωνυμία «Καραϊσκάκεια»  χωρίς να γίνει κάτι ουσιαστικό. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα. Κατοχή,  εμφύλιος σπαραγμός. Η  πολιτεία και ο λαός της Καρδίτσας πάλευε για την πατρίδα και τη ζωή του. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν ξέχασε τον συντοπίτη ήρωα της Επανάστασης του 1821, Γεώργιο Καραϊσκάκη.Το 1967 πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Καρδίτσα και στο Μαυρομμάτι ο εορτασμός των Α΄ Καραϊσκακείων. Από τότε γιορτάζοναιανελλιπώς με μεγάλη λαμπρότητα εξακτινωμένα μάλιστα σε όλο τον Ν. Καρδίτσας.

H «Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού-Καραϊσκάκεια»  άντεξε στον χρόνο, γιατί οι διοργανωτές έβαζαν στόχους και προσπαθούσαν να ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον πήχη. Βοήθησε σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και ιδιαίτερα στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Προώθησε τη διαπολιτισμική συνύπαρξη των λαών δημιουργώντας δεσμούς φιλίαςκαι αρθρώνοντας έναν αντίλογο ειρηνικό.

Μέσα από τις 306 σελίδες του Βιβλίου-Λευκώματος άλλοι από τους  αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω στον χώρο και στον χρόνο και θα αναστοχαστούν και άλλοι(οι νεότεροι) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική πορεία των κορυφαίων εκδηλώσεων του τόπου τους, των Καραϊσκακείων, που τιμάν τον δικό μας ήρωα, τονΓεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό.