- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Καρδιτσιώτης Ενωμοτάρχης Ε.Β.Χ. διασώζει Άγγλους Στρατιωτικούς από τους Ναζί

Ο Ενωμοτάρχης της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Χρήστος Νάκος, καταγόμενος από το χωριό Ραχούλα Καρδίτσας, τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με αναμνηστικό μετάλλιο για την συμμετοχή του στον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο. Επίσης με το από 08-06-48 Διάταγμα, το οποίο και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 157/13-07-48 Φ.Ε.Κ. 5 τεύχος Γ´, του απονεμήθηκε το «μετάλλιο αυτοθυσίας».

Κατά τα έτη 1940-1941, ο Ενωμοτάρχης Χρήστος Νάκος υπηρετούσε στον Σταθμό Χωροφυλακής Νεοχωρίου Λαμίας με βαθιά επίγνωση της αποστολής του ως οργάνου της Αστυνομίας. Είχε λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του εκεί αμάχου πληθυσμού από τους εχθρικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Μάλιστα, βοήθησε πολλούς Άγγλους στρατιωτικούς, οι οποίοι διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο να συλληφθούν από τους εισβολείς, με αποτέλεσμα να θέσει τη ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο για χάρη της ζωής των συνανθρώπων του.

Για τον αφανή αυτό ήρωα συντοπίτη μας, το Αστυνομικό μας Μουσείο ιδιαιτέρως σεμνύνεται για τον αλτρουϊσμό του, την αυτοθυσία του και την προσφορά του στην πατρίδα και την έννομη τάξη.

Ο γιος του Βασίλειος Νάκος, Τοπογράφος Μηχανικός, προσέφερε ευγενώς προσωπικά αντικείμενα του πατέρα του, τα οποία εντάχθηκαν με σεβασμό και κατάλληλη μελέτη στα υπάρχοντα κειμήλια αξίας και τιμής. Ο ιδρυτής του Μουσείου Δημήτριος Καλλιαντζής ευχαρίστησε από καρδιάς τον ως άνω δωρητή, εκφράζοντας συγχρόνως τα αισθήματα τιμής προς τον αείμνηστο αγωνιστή και άνθρωπο που προσέφερε την ίδια του τη ζωή για την σωτηρία των Άγγλων συμμάχων στρατιωτικών από τις δυνάμεις του Άξονα.